Cum sa interpretam corect analizele la ficat. Medic: Explicatia "ai ficatul obosit" este total gresita


Ultimul update: Luni 13 Februarie 2017 07:20
Data publicarii: Vineri 10 Februarie 2017 09:29
Categorie: CSID

 Ati facut recent analize si ati descoperit modificari in transaminaze? Cresterea lor, mai precis? Starea exprima un conflict in interiorul ficatului.

 Multi dintre cei care isi citesc singuri analizele nu iau in considerare si faptul ca fiecare laborator lucreaza cu propriile intervale pentru valori, propriile limite. De aceea, nu exista o raportare unica la absolut.

Transaminazele sunt substante pe care celulele ficatului le elibereaza in mod normal in sange. Dar in cantitati limitate! Daca celulele hepatice se inflameaza, numarul transaminezelor creste.

In analize, valorile TGO si TGP sunt marite. Modificarile indica prezenta unei infectii si atat. Asadar, urmatorul pas trebuie sa fie o programare la medic. Trebuie identificata cauza.

Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "In niciun caz nu trebuie a acceptati o explicatie de genul "Ai ficatul obosit!". Nu exista asa ceva, asta e o gogorita si un mit care circula la nivel populariei si chiar la nivel unor medici de familie. Am avuti zeci de pacienti ca au stat cu transaminaze usor marite usor marite ani de zile si medicul de familie nu i-a trimis sa se caute de un virus si aveau virus."

Principalele motive pentru care analizele pot suferi modificari: prezenta virusurilor hepatitice B si C, ficatul gras in sine, care produce inflamatie in interiorul lui, si, frecvent, boli la tiroidei.

Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Cand hormonii tiroidieni sunt foarte multi, ficatul sufera, nu mai produce suficiente proteine. Acele transaminaze sunt crescute, dar ele nu sunt crecute nu pentru ca ficatul are o problema ci pentru ca rata metabolismului e foarte incetinita si se acumuleaza."

Odata ce tratati tiroida, isi va reveni si ficatul.

Revenim la analizele de snge, pentru o precizare extrem de importanta. Fiecare laborator le masoara dupa alti parametri. Asadar, daca le faceti in trei parti, puteti descoperi trei valori finale diferite. Cum trebuie judecate acestea?

Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Deci trebuie sa avem valoarea obtinuta pentru noi si limitele laboratorului. Si constatam ca valoarea noastra este o data si jumatate sau de 2, 3 mai mare de limita superiora a normalului. In acest fel putem sa ne dam seama daca valorile transaminazelor facute in diferite laboratoare sunt de fapt comparabile."

Sa spumen ca un laborator are valoarea maxima 30. Iar analizele dumneavoastra indica 60. Dublul maximumului admis. Vorbim cert despre o inflamatie a ficatului. Careia trebuie sa ii aflati cauza.

Tags: csid, ficat,

Argumente impotriva dietelor restrictive, care pot provoca anemie. Persoanele care nu trebuie sa primeasca tratament cu fier
Argumente impotriva dietelor restrictive, care pot provoca anemie. Persoanele care nu trebuie sa primeasca tratament cu fier
csid, copil
Cum apar ticurile la copii şi cum pot scăpa de ele
O durere severă în piept poate indica infarctul chiar și la tineri
Ce riscă copiii care nu sunt vaccinați la vârsta de 9 ani împotriva virusului hepatitic B
Ce se ascunde în spatele planificărilor în exces. Avertismentul psihologilor
Cum ne pregătim pielea, părul și ochii pentru expunerea la soare. Sfaturile medicilor
Ce trebuie să facem dacă ne mușcă o căpușă și cum ne protejăm animalele de companie de paraziți
CSID Paula Herlo
Paula Herlo, despre cum îi crește pe Ania și Vladimir: “Cumva, când mă uit la ei, îmi amintesc de copilăria mea”