Cum sa interpretam corect analizele la ficat. Medic: Explicatia "ai ficatul obosit" este total gresita
Ati facut recent analize si ati descoperit modificari in transaminaze? Cresterea lor, mai precis? Starea exprima un conflict in interiorul ficatului.
Multi dintre cei care isi citesc singuri analizele nu iau in considerare si faptul ca fiecare laborator lucreaza cu propriile intervale pentru valori, propriile limite. De aceea, nu exista o raportare unica la absolut.
Transaminazele sunt substante pe care celulele ficatului le elibereaza in mod normal in sange. Dar in cantitati limitate! Daca celulele hepatice se inflameaza, numarul transaminezelor creste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In analize, valorile TGO si TGP sunt marite. Modificarile indica prezenta unei infectii si atat. Asadar, urmatorul pas trebuie sa fie o programare la medic. Trebuie identificata cauza.
Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "In niciun caz nu trebuie a acceptati o explicatie de genul "Ai ficatul obosit!". Nu exista asa ceva, asta e o gogorita si un mit care circula la nivel populariei si chiar la nivel unor medici de familie. Am avuti zeci de pacienti ca au stat cu transaminaze usor marite usor marite ani de zile si medicul de familie nu i-a trimis sa se caute de un virus si aveau virus."
Principalele motive pentru care analizele pot suferi modificari: prezenta virusurilor hepatitice B si C, ficatul gras in sine, care produce inflamatie in interiorul lui, si, frecvent, boli la tiroidei.
Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Cand hormonii tiroidieni sunt foarte multi, ficatul sufera, nu mai produce suficiente proteine. Acele transaminaze sunt crescute, dar ele nu sunt crecute nu pentru ca ficatul are o problema ci pentru ca rata metabolismului e foarte incetinita si se acumuleaza."
Odata ce tratati tiroida, isi va reveni si ficatul.
Revenim la analizele de snge, pentru o precizare extrem de importanta. Fiecare laborator le masoara dupa alti parametri. Asadar, daca le faceti in trei parti, puteti descoperi trei valori finale diferite. Cum trebuie judecate acestea?
Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Deci trebuie sa avem valoarea obtinuta pentru noi si limitele laboratorului. Si constatam ca valoarea noastra este o data si jumatate sau de 2, 3 mai mare de limita superiora a normalului. In acest fel putem sa ne dam seama daca valorile transaminazelor facute in diferite laboratoare sunt de fapt comparabile."
Sa spumen ca un laborator are valoarea maxima 30. Iar analizele dumneavoastra indica 60. Dublul maximumului admis. Vorbim cert despre o inflamatie a ficatului. Careia trebuie sa ii aflati cauza.