Depistarea cancerului, neimportantă pentru statul român. Testele ar putea salva nenumărate vieţi

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 28 Februarie 2018 10:43
Categorie: CSID

În cazul bolilor maligne nu există prevenţie. Ajută doar depistarea afecţiunii într-o fază incipientă. Rata de supravieţuire este de peste 95 la sută, la cinci ani de la momentul descoperirii şi începerii tratamentului.

Din păcate, statul român nu pune preţ pe programele naţionale de prevenţie. Aşa că pentru a evita bolile cunoscute, la ambele sexe, singura armă cu care putem combate real este educaţia.

Bogdan Gozman, medic primar oncolog: "Sunt doar anumite tipuri de cancer care pot fi depistate precoce şi atunci e păcat să nu facem investigaţii. La vârstă tânără, în ultimul timp văd o creştere foarte mare a incidenţei cancerelor colorectal şi de sân la vârsta de 30 de ani".

Ne-o spune un medic oncolog. O dată pe an, mergeţi la medicină internă şi cereţi investigaţii care pot detecta, în stadiu incipient, cele mai frecvente forme de cancer. În cazul sexului masculin, e posibilă detectarea precoce a cancerui de colon şi de prostată. La femei, e posibil să fie depistat cancerul de sân, dar şi cel de aparat genital ori colon.

Dr. Dorina Henegar, medic primar imagistica medicală: "Educaţia contează şi sigur tinerii sunt toată ziua pe internet citesc mai mult. Nu aşteaptă să vină programul naţional de screening, care nu mai vine de ani de zile, vin şi îşi fac control din proprie iniţiativă."

Aceste investigaţii ar trebui direcţionate de medicul de medicină internă sau de specialistul oncolog. Sunt importante atât examenul clinic, cât şi...istoricul medical al propriei familii.

Depistarea precoce este o tendinţă în abordarea medicală...la nivel mondial. Mergeţi, aşadar, la oncolog...perfect sănătos! Iar apoi, respectaţi planul de investigaţii. Emis pe baza istoricului de boli al familiei, de vârstă, şi de propriul istoric medical.

Programul care le poate oferi șansa la o viață normală bebelușilor cu probleme de auz, ignorat de autorități
Programul care le poate oferi șansa la o viață normală bebelușilor cu probleme de auz, ignorat de autorități
plans
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos
"Telemeaua de Sibiu", produsă în sudul ţării sau chiar peste graniţă. Ce punem în realitate pe masă
Fostul fotbalist Ionel Dănciulescu, despre un stil de viaţă sănătos şi preferinţele culinare
Motivul pentru care statul îndelung pe scaun, la calculator, ne afectează echilibrul
Motivul pentru care fumătorii ajung în sala de operație, înainte de 40 de ani
Pastile
Ce riscați dacă luați antibiotice când aveți gripă. Avertismentul medicilor