Numarul romanilor depistati cu cancer de colon a crescut alarmant.De ce nu poate fi aplicat programul de screening in Romania
Numarul tot mai mare de persoane care se prezinta la medic si ajung sa fie depistate cu cancer de colon, ii alarmeaza pe medici, care cer de ani de zile Ministerului Sanatatii sa finanteze un program de monitorizare a acestei boli.
Daca nu vom lua masuri de prevenire, specialistii spun ca in cativa ani 5% din populatia tarii va avea aceasta boala care, nedepistata la timp, este fatala.
Alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice sunt principalele cauze care au dus la cresterea numarului de persoane predispuse la cancer colo-rectal. Schimbarea tranzitului intestinal obisnuit, dureri abdominale, balonare, crampe, si, in faze mai grave, sangerari, pot fi primele semne pentru care o persoana trebuie sa se prezinte la medic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Depistata si tratata la timp aceasta boala poate fi vindecata pana la 95%.
Pacienta: "Am avut si alte probleme, am facut investigatii ,am facut tratament si acum ma simt super."
Exista un program de screening pentru depistarea cancerului de colon, aprobat de Parlament, conform normelor impuse de Uniunea Europeana, dar inutil deocamdata: nu s-a gasit finantare ca sa fie si aplicat.
Marcel Tantau, sef IRGH Cluj Napoca: "Marele avantaj al unui program de screening pentru cancer colo-rectal este ca acesta apare initial, apar polipii de colon, care sunt leziuni benigne si foarte important de spus ca la 50 de ani aproximativ 15% din femei si 25% dintre barbati au deja polipi colonici. Cifra este extrem de mare."
Pacienta: "Ar fi foarte bine daca s-ar aproba acest buget . Important este sa fie depistate la timp, ca respectivul pacient sa poata interveni, sa poata merge la medic."
Rezultatele unui astfel de program se pot vedea peste 10 -15 ani de cand va fi pus in practica. In acest mod ar putea fi evitate si supraaglomerarile la cabinetele de endoscopie, iar toti pacientii ar putea sa fie monitorizati si introdusi intr-o baza de date.
Asemenea programe au avut succes in tarile din Occident, unde numarul pacientilor cu cancer colo-rectal a scazut cu 20%.