Programul care le poate oferi șansa la o viață normală bebelușilor cu probleme de auz, ignorat de autorități
Încă un program al Ministerului Sănătăţii bate pasul pe loc. Este vorba despre screeningul auditiv, graţie căruia toţi bebeluşii ar trebui testaţi la naştere pentru a se depista eventuale probleme de auz.
Deşi a fost pus la punct încă de anul trecut, iar contractul a fost semnat anul acesta, aparatură nu a ajuns în maternităţi pentru că nu sunt bani. Între timp, mii de copii cu deficienţe pot trece neobservaţi.
Un nou-născut de la maternitatea Filantropia este testat cu un aparat numit audiometru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doctor: ''Durează mai puţin de 2 minute. Dacă nu sunt probleme, se va mai face verificare la 6 luni. Dacă sunt, se fac imediat teste mai amănunţite.''
Dacă bebeluşul nu este verificat în maternitate, testarea auditivă trebuie să se facă înainte de a împlini o luna, în caz contrar părinţii îşi pot da seama dacă are probleme abia după vârstă de 1 an, când cel mic ar trebui să articuleze primele cuvinte. Problemele de auz vor duce şi la nedezvoltarea limbajului.
Din păcate, sute de copii sunt diagnosticaţi târziu cu probleme de auz. Asta pentru că cele mai multe dintre maternităţile noastre nu au audiometre.
Ministerul Sănătăţii a anunţat anul trecut că va cumpără 365 de asemenea aparate. După amânări şi ezitări, a pornit o licitaţie şi a fost desemnat un câştigător anul acesta, în vara. Apoi, totul s-a blocat.
Câștigător licitație: ”Am semnat acordul cadru în august. Ne-au spus că nu sunt bani.''
În prezent, spitalele nu au bani să cumpere echipamente, iar cei din minister au doar promisiuni.
Oana Grigore, purtător de cuvânt Ministerul Sănătății: ''Urmează să semnăm contractele cu spitalele. Ele să primească banii şi să îşi poată cumpără aparatură.''
Într-un sistem birocratic perfect, în care sunt semnate multe contracte într-un timp cât mai lung, singurii care au de suferit sunt bebeluşii.
Oana Geambaşu, fost consilier Ministerul Sănătății: ''Fiecare luna care trece poate însemna mii de copii care nu sunt verificaţi.''
Cel mai probabil, abia anul viitor s-ar putea găsi bani pentru programul naţional de screening auditiv, care pentru prima dată include şi un registru naţional al copiilor diagnosticaţi cu probleme de auz.