De ce produsele fara gluten nu va ajuta, de fapt, cu nimic. Mai putin de 1% dintre oameni au cu adevarat nevoie de ele

×
Codul embed a fost copiat

"Ma simt obosit mai tot timpul!" Foarte multi dintre cei incercati de aceasta stare au cautat solutii in stanga si-n dreapta. Iar internetul si industria alimentara au venit cu propuneri.

"Nu mai mancati produse ce contin gluten! De acolo vi se trage!" este indemnul care ne-a facut mai selectivi in privinta alimentatiei. Putin mai multa curiozitate si am fi aflat ca glutenul este o proteina din cereale si, in acelasi timp, un nutrient valoros. Daca sunteti perfect sanatosi, nu avent de ce sa renuntati la paine ori produse din secara, orz sau ovaz. Sunteti obositi? De ce nu incercati sa va adresati medicului? Nu sa mergeti la raft

In ultimii 50 de ani, evolutia a depasit puterea de adaptare a fiintei umane. Desi pauza in orice activitate este importanta, odata ce ati ajuns la epuizare, revenirea se face greu. In ciuda somnului prelungit si a concediilor de odihna. Se numeste depresie de epuizare si este o boala. De care profita din plin industria alimentara.

Fara gluten,fara lactoza, fara grasimi. Acest produse cu "fara" in fata sunt de obicei mai scumpe. Nu inseamna insa ca nutritional sunt mai bun. Sunt insa teribil de eficiente...economic. In statele dezvoltate, vanzarile au crescut cu peste 30 la suta.

Dr. Cristina Ailenei, medic genetica: “Este o moda acum ca toate lumea sa consume cereale si produse fara gluten, ceea ce nu e recomandat”. Medicii spun ca produsele fara gluten nu sunt numai bune, mai ales ca “painea este unul dintre cele mai vechi alimente”.

Citește și
Lista ingrediente
LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul

Glutenul este proteina din griu. Se gaseste si in secara, orz si ovaz, fiind un nutrient extrem de valoros. Tot glutenul face faina sa se intinda. Trebuie sa aiba gluten umed peste 26%. In Grecia sau in Spania gasim griul dur cu peste 30% numai din acesta se pot face paste. Painea in sine are putine, pana in 200 de kilocalorii la 100 de grame, 220 cea neagra la 100 de grame. Asadar, griul ca atare, cu drojide si apa hraneste si nu ingrasa!

Mai putin de 1% din populatia planetei sufera de intoleranta la gluten. Boala se nuneste celiachie. Expunerea face ca intestinul subtire sa se inflameze, apoi sa se micsoreze. Apar dureri abdominale si oboseala. In plus, nutrientii din celelalte alimente nu se mai absorb. Malnutritia determina reactii in lant. Grave: infertilitate, avorturi spontane frecvente, pubertate intarziata, scadere ponderala.

Boala poate fi diagnosticata prin testare genetica, din sange. Se poate mosteni, daca aveti rude de gradul 1 suferinde. Nu aveti celiachie si suferiti de oboseala extrema? Nu glutenul este de vina. Adresati-va, asadar, unui medic, pentru investigatii. Nu va apucati de diete.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ce este de fapt glutenul si cum ne afecteaza, chiar daca nu suntem alergici la el. Alternativele la astfel de alimente
Ce este de fapt glutenul si cum ne afecteaza, chiar daca nu suntem alergici la el. Alternativele la astfel de alimente

In majoritatea produselor de patiserie, dar si in paine exista gluten concentrat. Praful confera aluatului elesticitate suplimentara.

LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul
LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul

Daca sunteti alergici la alune, lactoza, soia sau gluten, trebuie sa stiti ca legea obliga restaurantele sa specifice in meniu 14 ingrediente care va pot face rau.

Romanii, premiati la Geneva pentru painea FARA gluten. Procedeul nemaiintalnit care o face mai sanatoasa si hranitoare
Romanii, premiati la Geneva pentru painea FARA gluten. Procedeul nemaiintalnit care o face mai sanatoasa si hranitoare

O inventie premiata cu argint la Salonul International de la Geneva ar putea sa schimbe total gustul romanilor in materie de paine.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.