De ce produsele fara gluten nu va ajuta, de fapt, cu nimic. Mai putin de 1% dintre oameni au cu adevarat nevoie de ele
"Ma simt obosit mai tot timpul!" Foarte multi dintre cei incercati de aceasta stare au cautat solutii in stanga si-n dreapta. Iar internetul si industria alimentara au venit cu propuneri.
"Nu mai mancati produse ce contin gluten! De acolo vi se trage!" este indemnul care ne-a facut mai selectivi in privinta alimentatiei. Putin mai multa curiozitate si am fi aflat ca glutenul este o proteina din cereale si, in acelasi timp, un nutrient valoros. Daca sunteti perfect sanatosi, nu avent de ce sa renuntati la paine ori produse din secara, orz sau ovaz. Sunteti obositi? De ce nu incercati sa va adresati medicului? Nu sa mergeti la raft
In ultimii 50 de ani, evolutia a depasit puterea de adaptare a fiintei umane. Desi pauza in orice activitate este importanta, odata ce ati ajuns la epuizare, revenirea se face greu. In ciuda somnului prelungit si a concediilor de odihna. Se numeste depresie de epuizare si este o boala. De care profita din plin industria alimentara.
Fara gluten,fara lactoza, fara grasimi. Acest produse cu "fara" in fata sunt de obicei mai scumpe. Nu inseamna insa ca nutritional sunt mai bun. Sunt insa teribil de eficiente...economic. In statele dezvoltate, vanzarile au crescut cu peste 30 la suta.
Dr. Cristina Ailenei, medic genetica: “Este o moda acum ca toate lumea sa consume cereale si produse fara gluten, ceea ce nu e recomandat”. Medicii spun ca produsele fara gluten nu sunt numai bune, mai ales ca “painea este unul dintre cele mai vechi alimente”.
Glutenul este proteina din griu. Se gaseste si in secara, orz si ovaz, fiind un nutrient extrem de valoros. Tot glutenul face faina sa se intinda. Trebuie sa aiba gluten umed peste 26%. In Grecia sau in Spania gasim griul dur cu peste 30% numai din acesta se pot face paste. Painea in sine are putine, pana in 200 de kilocalorii la 100 de grame, 220 cea neagra la 100 de grame. Asadar, griul ca atare, cu drojide si apa hraneste si nu ingrasa!
Mai putin de 1% din populatia planetei sufera de intoleranta la gluten. Boala se nuneste celiachie. Expunerea face ca intestinul subtire sa se inflameze, apoi sa se micsoreze. Apar dureri abdominale si oboseala. In plus, nutrientii din celelalte alimente nu se mai absorb. Malnutritia determina reactii in lant. Grave: infertilitate, avorturi spontane frecvente, pubertate intarziata, scadere ponderala.
Boala poate fi diagnosticata prin testare genetica, din sange. Se poate mosteni, daca aveti rude de gradul 1 suferinde. Nu aveti celiachie si suferiti de oboseala extrema? Nu glutenul este de vina. Adresati-va, asadar, unui medic, pentru investigatii. Nu va apucati de diete.