LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul

Dată publicare: 28-01-2015 18:58
Dată actualizare: 31-01-2015 07:11


Daca sunteti alergici la alune, lactoza, soia sau gluten, trebuie sa stiti ca legea obliga restaurantele sa specifice in meniu 14 ingrediente care va pot face rau.

De mai bine de o luna, Uniunea Europeana a impus aceasta masura, insa doar cateva localuri de la noi o respecta. Desi pare banal, o simpla aluna ratacita in salata poate provoca unei persoane alergice un soc anafilactic si chiar moartea.

Legea nu ii obliga pe bucatari sa vanda secretele din bucatarie, dar ingredientele cu potential alergenic trebuie specificate obligatoriu. Iar lista aprobata de Uniunea Europeana cuprinde 14 ingrediente: gluten, crustacee, moluste, peste, alune, lupin, alune de copac, soia, oua, lapte, telina, mustar, susan, dioxid de sulf.

200.000 de romani sunt alergici la cel putin un aliment, iar de 20 de ori mai putini au intoleranta la un produs. Asadar, pentru aceste persoane este important sa stie ce contine preparatul pe care si-l comanda in restaurant.

Desi ar fi trebuit ca pana pe 15 decembrie legea sa se aplice, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului nu a facut inca norme clare pentru acest regulament. Asa ca, fiecare restaurant interpreteaza cum vrea.

Unele specifica ingredientele alergenice pentru fiecare preparat in parte. Spre exemplu, intr-un local aflam ca salata cu piept de curcan marinat contine patru produse care pot provoca alergie: lapte, telina, mustar si alune.

Alte restaurante afiseaza deocamdata lista doar la finalul meniului.

Autoritatile au si ele partea lor de vina si vor trebui sa stabileasca urgent daca alergenii trebuie mentionati la fiecare fel in parte sau la finalul meniului. Un lucru e clar: cine nu-i va mentiona, risca amenzi.

In Marea Britanie, cunoscutul Jamie Oliver a primit o amenda de 10.500 de euro pentru ca, in restaurantul sau din Portsmouth, chelnerul i-a servit unei doamne paste cu gluten, desi femeia precizase ca e alergica la gluten.


VIDEO PROTVPLUS.RO