De ce ne este mai foame când e frig. Efectul neaşteptat al gerului asupra siluetei

×
Codul embed a fost copiat

Vreama rea nu înseamnă doar coduri meteo, şcoli închise şi lupte zilnice cu nămeţii. Ci şi o poftă teribilă de mâncare. Explicaţia este fiziologică.

Asemenea oricărui pericol, frigul descărca în sânge hormonii de stres adrenalină şi nor-adrenalina. Inima bate mai repede. Ca să crească temperatura.

Dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog: „Arterele mici de la nivelul pielii îşi îngustează diametrul. Rezultatul: inima bate mai repede şi se strâng arterele, creşte tensiunea!”.

La minus 10 grade şi fiecare celulă din organismul uman încearcă să se adapteze. Adaptarea înseamnă că va consuma mai multă energie. În minte o să ne vină o mâncare grasă care are 9,3 kilocalorii la un gram.

Cel mai mult adică! Visam la grăsime instinctiv. Pentru că termoreglarea, în cazul temperaturilor joase, este procesul care se desfasoarea cu un consum energetic imens.

Citește și
cozonac
Cozonacul de Crăciun, la fel de gras ca felurile din carne de porc. Cum să reducem din calorii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Dr Şerban Damian, medic nutriţionist: „Pentru că trebuie să ne menţinem temperatura corporală la un nivel optim - 36, 6 grade atunci când afară e frig, pierdem căldură, organismul trebuie să o producă. Pierderea de căldura înseamnă contracţii musculare. Pentru a se produce au nevoie de energie, de consum energetic mai mare.

În timpul expunerii la frig, aşa numitul metabolism bazal, adică activitatea la nivel celular, cheltuie în exces energie. Iar dacă faceţi o activitate fizică, chiar mersul pe jos, când e frig, aveţi nevoie de un aport energetic mai mare.

Cu alte cuvinte, în timpul frigului, o mâncare grasă NU lasa în sânge grăsime circulantă. Aceasta e folosită, pe post de combustibil, până la ultimul gram. Iar frigul devine aliatul siluetei Staţi cât mai mult în frig, dacă sunteţi sănătoşi, şi pentru o infuzie de tinereţe. Frigul însă ne menţine activa aşa numita grăsime BRUNĂ, o structură esenţială pentru viaţă.

Grăsime brună este termogena, adică produce căldură. Devine activă la temperaturi scăzute. Şi lupta împotriva grăsimii dăunătoare, a celei galbene.Grăsime brună provine din aceleaşi celule precursoare ca şi celulele musculare. Şi intervine în controlul greutăţii corporale. Cu o singură condiţie. Să vă expuneţi la mediul natural cât mai mult. Şi să nu vă temeţi de frig. E singura cale în care vă activaţi acest ţesut despre care se crede că este noul aliat al omului modern în lupta cu propria tendinţa spre obezitate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cartofii prăjiți pot fi de mare ajutor pentru organism. Descoperirea cercetătorilor
Cartofii prăjiți pot fi de mare ajutor pentru organism. Descoperirea cercetătorilor

Delicioşii cartofi prăjiţi care ne ameninţă silueta conţin o substanţă care ar putea într-o bună zi să vindece calviţia.

Cozonacul de Crăciun, la fel de gras ca felurile din carne de porc. Cum să reducem din calorii
Cozonacul de Crăciun, la fel de gras ca felurile din carne de porc. Cum să reducem din calorii

Sărbătorile sunt o probă de rezistenţă atât pentru cei care ţin la silueta, cât şi pentru gurmanzi. E greu să te ţii drept că bradul în faţa unor preparate tradiţionale care te trimit într-un tărâm fantastic al aromelor.

Dupa ce au mancat pe banda rulanta de Sarbatori, romanii s-au refugiat acum in salile de fitness. Sfaturile antrenorilor
Dupa ce au mancat pe banda rulanta de Sarbatori, romanii s-au refugiat acum in salile de fitness. Sfaturile antrenorilor

De la sarmale, cozonac si vin fiert, romanii care tin la silueta au trecut la alergat si la ridicat greutati.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.