De ce ne este mai foame când e frig. Efectul neaşteptat al gerului asupra siluetei

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 02 Martie 2018 13:15
Categorie: CSID

Vreama rea nu înseamnă doar coduri meteo, şcoli închise şi lupte zilnice cu nămeţii. Ci şi o poftă teribilă de mâncare. Explicaţia este fiziologică.

Asemenea oricărui pericol, frigul descărca în sânge hormonii de stres adrenalină şi nor-adrenalina. Inima bate mai repede. Ca să crească temperatura.

Dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog: „Arterele mici de la nivelul pielii îşi îngustează diametrul. Rezultatul: inima bate mai repede şi se strâng arterele, creşte tensiunea!”.

La minus 10 grade şi fiecare celulă din organismul uman încearcă să se adapteze. Adaptarea înseamnă că va consuma mai multă energie. În minte o să ne vină o mâncare grasă care are 9,3 kilocalorii la un gram.

Cel mai mult adică! Visam la grăsime instinctiv. Pentru că termoreglarea, în cazul temperaturilor joase, este procesul care se desfasoarea cu un consum energetic imens.

Dr Şerban Damian, medic nutriţionist: „Pentru că trebuie să ne menţinem temperatura corporală la un nivel optim - 36, 6 grade atunci când afară e frig, pierdem căldură, organismul trebuie să o producă. Pierderea de căldura înseamnă contracţii musculare. Pentru a se produce au nevoie de energie, de consum energetic mai mare.

În timpul expunerii la frig, aşa numitul metabolism bazal, adică activitatea la nivel celular, cheltuie în exces energie. Iar dacă faceţi o activitate fizică, chiar mersul pe jos, când e frig, aveţi nevoie de un aport energetic mai mare.

Cu alte cuvinte, în timpul frigului, o mâncare grasă NU lasa în sânge grăsime circulantă. Aceasta e folosită, pe post de combustibil, până la ultimul gram. Iar frigul devine aliatul siluetei Staţi cât mai mult în frig, dacă sunteţi sănătoşi, şi pentru o infuzie de tinereţe. Frigul însă ne menţine activa aşa numita grăsime BRUNĂ, o structură esenţială pentru viaţă.

Grăsime brună este termogena, adică produce căldură. Devine activă la temperaturi scăzute. Şi lupta împotriva grăsimii dăunătoare, a celei galbene.Grăsime brună provine din aceleaşi celule precursoare ca şi celulele musculare. Şi intervine în controlul greutăţii corporale. Cu o singură condiţie. Să vă expuneţi la mediul natural cât mai mult. Şi să nu vă temeţi de frig. E singura cale în care vă activaţi acest ţesut despre care se crede că este noul aliat al omului modern în lupta cu propria tendinţa spre obezitate.

Cartofii prăjiți pot fi de mare ajutor pentru organism. Descoperirea cercetătorilor
Cartofii prăjiți pot fi de mare ajutor pentru organism. Descoperirea cercetătorilor
dantura
Ce presupune implantul dentar şi care sunt cele mai bune metode pentru pacient
Cum ne dăm seama dacă avem astm. Tratamentele recomandate de specialiști
Suptul degetului și suzeta, benefice pentru bebeluși. Ce au descoperit specialiștii
Cum ajută înotul în sarcină și ce exerciții trebuie evitate
Ce mănâncă Jorje înainte de concerte și cum se meține în formă: “Orice exces te dezechilibrează”
Ce beneficii au cei care consumă lapte de măgăriță, singurul care poate fi băut crud
router WI-FI
Ce trebuie să faceți dacă aveți un router WI-FI acasă. Avertismentul medicilor despre radiații