De ce este bine să mâncăm afine în fiecare zi. Care sunt beneficiile

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Nu suntem încă în sezonul fructelor de pădure - abia este perioada în care le putem planta. Vestea bună e că puteți folosic propriul balcon.

Orientați-va către afini. Produc printre cele mai scumpe fructe de pe piață, dar și printre cele mai rezistente!

În plus, afinele nu-și prea pierd antioxidanții! Le puteți consuma, deci, la fel de bine proaspete, în gem ori dulceață sau congelate. Doar să le consumați! Oferă mai mulți antioxidanți decât orice vitamină în varianta de sinteză, de la farmacie.

Afinele conțin o cantitate însemnată de acid citric. Am măsurat, în laborator, ce se întâmplă cu el înainte și după fierberea fructelor. Iar veștile sunt excelente: nu contează formă sub care le consumați, beneficiile sunt aceleași!

Cam o jumătate de kilogram de afine obținem de la un afin de cultură. Cel mai scump fruct de pe piață. Și cel mai cerut în Uniunea Europeană, care oferă și finanțare pentru producție. Afinele de cultură au același nivel de nutrienți ca cele de pădure. Chiar dacă sunt hrănite prin… calculator.

Mărăcineni, județul Argeș, Institutul de Pomicultură. În sezon, afinului de cultură i se analizează săptămînal frunzele. Acestea spun ce nutrienți are nevoie planta.

Afinul e dependent de bacterii din sol. Acestea au, de fapt, nevoie de aciditate și de apă, constant.

Indiferent că vorbim despre plante din pădure ori soiuri de cultură, o ceașcă de afine pe zi reprezintă doza ideală de vitamine și minerale pentru un adult. Congelate... există tot timpul anului.

Unii dintre nutrienți, denumiți antocianozide, intervin în microcirculația sanguină. Cu alte cuvinte, asigură protecția cardio-vasculară.

Alte substanțe active din fructele de pădure inhibă formarea așa numitelor nitrozamine, care apar în special după ce consumați produse din carne.

Datorită acestei reacții, fructele de pădure acționează și împotriva unui eventual cancer de colon.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO