An profitabil pentru cei care au pariat pe culturile de fructe de padure. Cat a castigat un barbat din 15 ari de mure
Cine a avut curaj, acum cativa ani, sa schimbe culturile traditionale de grau si porumb cu cele de mure a dat lovitura anul acesta.
Vremea buna aduce recolte nesperat de mari. Sunt romani care au revenit in tara si au infiintat astfel de culturi, dar sunt si investitori straini care au hectare intregi cu mure, pe care le vand in strainatate. Unii au si linii de productie pentru aceste fructe aromate.
Familia Burtea, din Gorj, se mandreste cu recolta de mure de anul acesta. Mare parte merge in hipermarketuri, contract pe care oamenii l-au semnat chiar inainte sa se coaca fructele. Fructele care nu se vand sunt transformate in vin.
Ionel Burtea, proprietar plantatie: "Este un vin demidulce, are 12% alcool, se consuma tip desert, a stat la fermentatie 45 de zile."
Infiintarea unei culturi de mure presupune cheltuieli de cateva mii de euro si o perioada de asteptare de 2-3 ani, pana cand plantele dau rod.
Asa a inceput si un investitor spaniol, care a cumparat in urma cu cativa ani mai multe hectare de pamant tot in Gorj si a infiintat o cooperativa impreuna cu mai multi localnici.
Anul acesta, spaniolul a obtinut si finantare europeana pentru un depozit frigorific, dar si o fabrica de prelucrare a fructelor. Pentru ca nu e gata, a decis ca anul acesta sa isi sacrifice cultura.
Guzman Aparicio: "Am plantat mure, pentru ca sunt scumpe si foarte cautate in Europa. Vreau sa export, pentru ca, din pacate, in Romania nu se valorifica."
Ion Ciocea, primar comuna Bustuchin: "Noi nu am vrut productie, pentru ca stiam nu e depozitul gata si sa le aruncam... "
Sorin si sotia lui au investit si ei 7.000 de euro, bani obtinuti la munca in strainatate. Anul acesta, recolta este peste asteptari.
"Are bob mare, de 3-4 ori mai mare decat cea salbatica si e aromata, are un gust dulce. Si nu are atata sambure ca cea salbatica", isi prezinta recolta.
Sorin Sigmirean, producator: "Aici nu e ca la pomul fructifer, sa ai doar fructul. Castigi cu butasii si castigi cu fructele - sunt 2 castiguri. E drept e de munca. In 2 ani am recuperat investitia."
Si domnul Ionica , dupa 18 ani la munca in Spania, a investit 3.000 de euro in plantatia de 15 ari pe care facut-o la fel ca in strainatate. Barbatul reuseste sa exporte fructele in Austria.
Ionica Motogna, producator: "Intre plante si fructe ma gandesc sa fie in jur la 14-15.000 de euro profitul pe anul acesta."
Murele contin vitamine si antioxidanti si au putine calorii, iar nutritionistii ne recomanda sa le consumam cat mai des.