Cum se creeaza comportamentul alimentar sanatos al copilor. Sfaturile psihologilor
Oferiti copiilor de cel putin 20 de ori un aliment pentru ca acestia sa-l consume cu placere. Asa ca nu renuntati usor daca refuza legumele, de exemplu. Si mancati alaturi de copil alimentele sanatoase.
Mancati fata in fata cu cel mic cel putin un aliment sanatos. Ulterior, va va imita inconstient.
Nu va plimbati des cu mancarea dupa copil si nu luati masa cu televizorul deschis. Iata ce alte sfaturi au psihologii.
De 20 de ori trebuie sa vada un copil un aliment ca sa ajunga sa-I accepte. Asa ca, daca nu ii plac morcovii, spre exemplu, nu renuntati dupa primele 2-3 incercari. Mancati impreuna cu cel mic, in zile diferite, morcovi sau orice alta leguma sanatoasa. Este cea mai buna educatie alimentara.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Preferintele alimentare ale unui copil se dezvolta in primul rand daca toata lumea mananca acelasi lucru. Daca eu sunt singurul care mananca piure de morcovi si toata lumea mananca altceva, ce inteleg eu? Ca sunt pedepsit".
A doua mare recomandare in privinta copiilor intre 1 si 7 ani este ca acestia sa aiba doar 5 mese pe zi. Nu le oferiti permanent hrana chiar daca nu mananca atunci cand va doriti. La orice varsta conteaza calitatea alimentului, nu cantitatea acestuia. Calitate inseamna numarul si diversitate nutrientilor pe care ii contine.
Asadar, dimineata oferiti-le lapte, posibil cu cereale integrale si putina miere. La gustare se recomanda un fruct sau o prajitura cu faina integrala. Iar masa principala se constituie dintr-o portie de carne sau peste si legume. Indicata ar fi si o portie de branzeturi, plus legume sau un ou cu legume. Seara se incheie tot cu lapte. Ce e in plus inseamna exces.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Nu le dam seara friptura, nu le dam cioba, nu le dam alimente prajite. Alimentele care sunt prajite cresc foarte mult indicele glicemic, e o deosebire foarte mare intre cartoful prajit si cartoful fiert, indicele glicemic la cartoful prajit creste cu 50%".
O alta recomandare majora in privinta comportamentului alimentar priveste locul in care un copil ia masa. Nu se mananca in fata televizorul deschis. Acesta deoarece senzatia de satietate e perceputa de creier mai tarziu decat ar fi normal.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Daca eu sunt la masa si citesc o carte, ma uit pe telefon, scriu emailuri, atunci un copil va invata ca masa se serveste in acest fel si va avea si el tendinta sa ia o jucarie".
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Sa nu devina o recompensa, daca mananci, poti sa te uiti la televizor. Copilul trebuie sa stie ca trebuie sa manance, mancarea face parte din modul lui de a exista".
Si a treia recomandare se refera la informatiile despre alimente. Copilul trebuie sa stie ca iaurtul e alb, iar carnea e tare. Aceste informatii se asimileaza pana la varsta de 7 ani.