Planul terapeutic care va protejeaza de colesterol, fara sa apelati la medicamente


Ultimul update: Vineri 29 Noiembrie 2013 06:49
Data publicarii: Marti 26 Noiembrie 2013 08:27
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Aveti colesterolul crescut? Multe persoane se tem de faptul ca trebuie sa ia medicamente toata viata. Efectele secundare ale acestora nu sunt putine.

Aveti grasimile crescute in sange si va e frica de efectul advers al medicamentelor? Acestea nu sunt putine.

Dar medicii pot elabora un plan terapeutic complex care sa va protejeze. Acesta include atat acizi grasi Omega3, cat si produse naturale.

Fumati? E un motiv in plus ca an de an sa masurati valorile grasimilor in sange, dar si valoarea glicemiei. Aceasta deoarece in randul fumatorilor se diagnosticheaza cele mai multe cazuri de arteroscleroza. Barbatii sunt cei mai afectati de boala care blocheaza vasele de sange.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Odata ce se manifesta, boala este foart avansata si de multe ori asistam la rezolvari eroice pentru o situatie complicata. Nu se vindeca si e cauza nr. 1 si 3 de mortalitate, prin infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral".

Colesterolul rau, denumit LDL, se depune pe artere. Colesterolul bun, HDL, impiedica aceste depuneri. De aceea trebuie sa aiba valori aproape de limita maxima. Iar trigiceridele crescute, alte grasimi din sange, nu fac altceva decat sa suprime colestrolul bun, adica HDL.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara:  "Sunt partizanul unui tratament mai putin agresiv medicamentos la cei care nu au boala manifesta si n-au forme severe de hipercolesterolemie".

Prof. dr. Dan Olteanu, medic primar gastroenterologie: "Sunt 20-30 de minute de activitate fizica pe zi, cu crestererea bataile inimii si a repiratiei, deci sa fie o activitate care sa pune in ectivitate grupele mari".

La valori mari ale grasimilor in sange medicatia e necesara toata viata, sub stricta supraveghere medicala. Aceasta poate reduce riscul de accident vascular prin doua mecanisme. Scade grasimile din sange si trateaza direct peretele vascular. Ca orice terapie, are efecte adverse.

Prof. dr. Dan Olteanu, medic primar gastroenterologie: "Dau miozita, adica o boala de muschi cu dureri musculare, cu cresterea enzimelor musculare, ataca ficatul cu crestera transaminazelor, deci au ceva efecte toxice, nu prea sunt recomandate la femeile fertile".

Daca aveti recomandarea de tratament medicamentos, veti fi in contact cu un medic specialist. Odata aparute efectele adeverse, medicatia se poate schimba sau se suprima o perioada. Verificati-va prin ecografie Doppler eventuale depuneri pe vase.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Ma refer in primul la arterele carotida si arterele femurale care sunt destul de elocvente pentru un proces arterosclerotic incipient, mediu si avansat".

Pentru a creste colesterolul bun din sange, specialistii recomanda miscarea sub toate formele ei.

Excesul ponderal, unul din factorii de risc pentru cancerul de endometru. Ce spun medicii
Cum se manifesta tulburarile de comportament ADHD. Recomandarile psihologilor