Cum reduceti la jumatate caloriile dintr-un pranz cu cartofi prajiti, friptura si desert, fara sa "umblati" la gramaj
"Nici de Paste, nici de Craciun nu ne gandim la calorii!". Cunoastem cu totii abordarea plina de vitejie din timpul acestor momente de sarbatoare. Si mai ales suferinta de dupa.
Exista insa si meniuri obisnuite, care nu doar ca nu dezechilibreaza organismul in aceste perioade, ci pot fi adoptate zi de zi.
Alegem astazi o masa care ii va multumi, cu siguranta, pe cei mai multi. Friptura cu cartofi prajiti. Iar, la final, un desert cremos. Sarim mia de kilocalorii daca gatim alimentele fara sa le acordam atentie. Excercitiul urmator ne invata sa pastram gramajul, dar sa reducem la jumatate aportul caloric.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Friptura, cartofi prajiti si un desert. Pentru multi dintre noi, asa arata pranzul complet. Sare, insa, de o mie de kilocalorii. Adica peste jumatate din tot ce ar trebui sa mancam intr-o singura zi. Imens, pentru o singura masa.
Cum sa facem meniul mult mai putin caloric? Incepem cu desertul, cea mai mare amenintare la adresa siluetei.
Apa si aerul nu au calorii! Deci, cautati sa invatati tehnici prin care intr-un desert sa fie cat mai mult aer. Dulcele iese de dimensiuni mari si multumitoare. Un mousse de ciocolata este exemplul perfect. Cu cat mai aerat, cu atat mai bine! Aportul se duce spre 200 de kilocalorii. Prin comparatie, o amandina densa are 500!
Iosif Stefanescu, chef: "Carnea nu trebuie sa fie bina facuta, carnea trebuie sa fie un medium. Intotdeauna cu o explozie de condimente, dar balansate foarte bine, sa nu facem exces de condimente, pentru ca vor lua si textura carnii, nu mai mai simti fragezimea carnii."
Recomandarea, invariabil, este o friptura in sange. Pentru gust. Noi va mai dam un argument. Ca sa o digerati, veti consuma aproximativ 40% din caloriile care vin la pachet cu ea.
Prin comparatie, friptura foarte bine facuta e mult mai usor de asimilat, de catre organism. Efortul nu solicita prea mult consum energetic.
La 100 de grame de friptura gatita in sange raman in jur de 100 de kilocalorii. Infim.
Luati cartofi proaspeti si taiati-i in 4 sau in 6. Preparam asa-numitii cartofi wedges. Si nu, nu apelati la cei congelati.
Alex Furica, bucatar: "Un cartof taiat mare, in momentul in care il prajim, trage mai putin gasime decit un cartofi congelat. El se dezgheata, elimina apa din el si trebuia sa traga ceva sa se hidrateze si trage mult ulei."
Cartofi mari, intr-un bol mic. Pacaliti creierul ca mananca mult. Si reduceti, astfel, inca 200 de kilocalorii. Ca sa eficientizati procesul, inainte de cutit si furculita, luati lingura! O ciorba de legume contine multa apa, iar aportul caloric e infim.
In plus, apa inainte de masa impresioneaza prin volum receptorii din stomac si ii pacaleste ca au mincat deja mult. Veti reduce instinctiv portiile uterioare.
Mihaela Bilic, nutritionist: "Daca mancam o ciorba ne simtim satui si asta cu putine calorii. Din cauza asta ciorba e un aliment perfect pentru rehidratare, dar si remineralizare."
Asadar, ordinea indicata este: ciorba, friptura, cartofi, desert.