Cum putem salva viața unui bolnav de leucemie. Gestul nu doare, nu costă, nu ia mult timp
Nu doare, nu costă, nu ia mult timp. Vorbim despre înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Prin simpla înscriere în baza de date, puteţi să îi salvaţi viaţa unui bolnav de leucemie acută. În statele vestice, majoritatea adulţilor sănătoşi s-a înscris în acest registru. La noi, puţin peste 60.000 de oameni.
Orice personă sănătoasă, cu vârsta între 18 şi 45 de ani, poate deveni donator voluntar de celule stem. Procedura este simplă și nedureroasă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru mulţi pacienţi care au cancere de sânge, transplantul de celule stem de la donatori compatibili neînrudiţi reprezintă singura şansă la viața. Măduva osoasă a celui suferind este sprijinită să regenereze ea însăşi celule de același tip, sănătoase.
Pe site-ul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice trebuie să completaţi un formular. Ulterior, vă vine acasă un kit de recoltare. Adică două beţişoare cu ajutorul cărora luaţi celule din interiorul obrazului. Nu doare şi nu costă. Ulterior, veţi trimite kitul la registru şi astfel intraţi într-o bază mondială de date. Cea a donatorilor de celule stem.
Din celulele recoltate de pe obraz, în laborator, se identifica marketul numit HAS -EL - A.
Adică se verifică sistemul de antigene pe care îl aveţi pe fiecare celulă. Sistemul de informaţii - să îi spunem. Odată verificat este uşor de comparat cu cel al unui bolnav de leucemie acută.
Medicul Aurora Dragomiristeanu, Registrul donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice: "Trebuie să găsim combinaţia de 12 numere în aceste zeci de mii de numere. 12 numere identice care au 4 sau chiar 6 zecimale".
Dacă aceste numere de potrivesc, vorbim despre un donator compatibil neînrudit. Celulele stem de la donator vor fi, ulterior, recoltate din sânge. Procedura nu doare.
Medicul Aurora Dragomiristeanu, Registrul donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice: "Este un tramament nu care îi lungeşte viaţa, ci care îl vindecă, iar asta e un lucru suficient, să dăm această şansă".
Medic Alina Tănase, Societatea romană de transplant medular: "Celelulele stem sunt celulele mama din care se formează toate celulele sângelui. Cele 3 tipuri de celule - celulele roşii sau eritrocite, celulele albe sau leucocite şi trombocitele".
Bolile hematologie maligne înseamnă leucemii cronice şi acute. Cele cronice pot evolua ani de zile fără să pună viaţa pacientului în pericol. Cele acute - sunt amenintoare de viaţă.
Medic Alina Tănase, Societatea romană de transplant medular: "Tot ce înseamnă leucemie acută este o urgenţă medicală şi în foarte multe din cazuri au indicaţie de transplant de celele stem. Aceste boli pe care noi le transplantam, celula stem e bolnavă şi noi o distrugem cu citostatice, dar doar celulele pe care le vedem, dar nu reuşim să distrugem boala cu totul. Pentru a vindeca, trebuie să refacem această măducă, iar asta se face de la un om compatibil cu noi".
Pacientul tratat cu citostatice intră în remisie. În această fază, îi sunt transplantate celule stem compatibile. Printr-o simplă transfuzie de sânge. Ulterior, va începe el însuşi să producă celule stem sănătoase. Din care se vor naşte celule sanguine sănătoase. Este un proces care vindeca o boală malignă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!