Importanța vitaminei D în organism și cum o obținem de la soare fără să ne ardem pielea


Ultimul update: Duminica 16 Iunie 2019 13:28
Data publicarii: Sambata 15 Iunie 2019 00:00
Categorie: CSID

A venit vara și încep discuțiile interminabile pe tema expunerii la soare. Ultravioletele tip B sunt cele care determină orgasnimul uman să auto-sintetizeze vitamina D.

Despre aceasta știm că e legată de bună funcționare a sistemului osos. Studii recente arată că absorbția se face și la nivel de masă musculară.

Vasele de sânge au, la rândul lor, nevoie de vitamina D. Iar de aici plecăm cu analiza de astăzi. Fără această substantă, hipertensiunea poate să apară încă din adolescență.

Vitamina D nu intră doar în structura sistemului osos, ci este activă în dezvoltarea normală a fiecărui mușchi. Ne referim inclusiv la mușchii care formează organe - spre exemplu inima. Și vasele de sânge sunt structuri musculare, deci au nevoie acută de această substanță.

În copilărie și adolescență, vitamina D se comportă asemenea unui hormon, pentru că participă la formarea fiecărui organ și sistem.

Băieții își încheie adolescența la vârsta de 20 de ani, în timp de fetele își închid perioada de creștere la doar 15 ani. Până la acestă vârstă, ambele sexe au nevoie uriașă de vitamina D ca să se dezvolte normal și nu ne referim la strutura osoasă, ci la toți mușchii din organism.

O gravidă are nevoie de 600 de unități internaționale de vitamina D, zilnic, supliment medicamentos. Apoi, din a zecea zi de viață, sugarul primește 400 de unități internaționale pe zi până la 3 ani, conform noilor protocoale europene.

După această vârstă avem de-a face cu nevoile unui copil mare - adolescent și adult. Au nevoie de cel puțin 600 de unități, iar vitamina D3 necesară se găsește într-un litru de lapte de vacă. Suplimentarea devine, deci, obligatorie, pentru că nu poate să mănance nici un litru de lapte zilnic, nici un kilogram de ciuperci. Iar când vorbim de soare, expunerea e nesemnificativă în lunile reci și ploioase.

În zilele însorite, ultravioletele tip B determină autoproducția de vitamina D în piele. Din păcate, tot ele conduc și la distrugerea tegumentlui. O cameră cu infraroșu vă poate ajuta să înțelegeți - vizual efectele. Astfel încât să luați măsuri înainte ca expunerea să devină cronică.

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog: „Expunerea cronică la soare pe aceste zone care înseamnă față, dosul mâinilor, brațe, din păcate în aceste zone se pot produce leziuni de tipul epitelomului bazo-celular și se ajunge la tumori.”

În ecuația soare-mâncare-suplimente medicamentoase de vitamina D mai contează un aspect. Unicitatea. Ficare dintre noi are receptori determinați genetic pentru această vitamină. Ce înseamnă asta? Fiecare dintre noi are o receptivitate personală la vitamina D, indifernt de sursa din care e obținută, fie că vorbim de sursă solară, ori de alimente de origine animală.

Dozarea în sânge arată cum este asimilată substanța de către organism, indiferent de sursa provenienței. Este o analiză necesară la copii și adolescenți.

medic
Campanie online din România, premiată la festivalul de creativitate Cannes Lion 2019
Fumatul, efecte dezastruoase asupra cavității bucale. Sfaturile dentiștilor
Cum putem salva viața unui bolnav de leucemie. Gestul nu doare, nu costă, nu ia mult timp
La ce trebuie să fiţi atenţi dacă optați pentru fațetele dentare. Sfaturile medicilor
Cum se transmite scabia. Este o boală infecţioasă des întâlnită în acest sezon
Consumul de alcool zilnic duce în timp la ciroză hepatică și posibil diabet
dantura
Faceţi orice efort pentru a salva un dinte natural. Nicio tehnică stomatologică nu atinge perfecţiunea acestuia