Cum pot fi rezolvate crizele din adolescenta ale copiilor si cum poate fi prevenita depresia
O sa gasim impreuna solutii! Este tot ce vrea un copil sa auda de la parinti. In prima parte a vietii, acesta propozitie contruieste increderea.
Si ii fereste mai tarziu pe adolescenti de episoade depresive severe. 40% dintre copii prezinta manifestari depresive. Iar pre-adolescenta nu vine decat sa le accentueze.
Spre deosebire de adulti, simptomele despresive din copilarie nu tradeaza o boala psihiatrica. Cei mai multi ii numesc pe micutii care nu vad totul in roz drept prea sensibili. Psihologii spun insa ca acesti copii asa-numiti sensibili au o inventivitate scazuta de a gasi solutii la problemele cotidiene.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce pot face parintii? Sugerati-le metode diverse prin care isi pot rezolva problemele.
"O relatia buna cu parintii te poate proteja. De foarte multe ori parintii gresesc prin a avea atitudinea:
Aceasta atitudine inseamna un blocaj in mintea copilului. Si nu mai sunteti in aceeasi echipa, ci in echipe adverse. Daca in ciuda unei relatii calde observati ca cel mic se izoleaza, e mai agresiv ca de obicei sau daca starile depresive dureaza mai mult de doua saptamani, cereti ajutor specializat.
"Psihologul poate sa-i ajute cum sa gaseasca o modalitate personalizata de a inverveni. Tot cu fortele tale, dar te determina sa vezi contextul gandurilor tale. Sub aspectul gestionarii, gasirii altenativelor", spune psihologul Jeni Chiriac.
"E clar ca in momentul ala ceva s-a blocat, ceva nu merge, poate ca intreaga familie s-a blocat. Ca parinte oricum esti subiectiv", mai spune Manolache.
Intre 13 si 18 ani, psihologic, totul e impotriva copilului. Modificarile neuro-hormonale determina schimbari bruste de dispozitie. Iar furtuna hormonala e dublata de asa numita schimbare psihologica.
"Sunt si schimbari psihologice care se petrec atunci, e o noua definirea a personalitatii, a identitatii de sine, ce a fost pana atunci se schimba complet. Lucrurile astea nu se imbina foarte bine", explicat Andreea Manolache.
Din acest motive, subliniati-le ca, indiferent ce li se intampla, si indiferent ce simt, o sa gasiti impreuna solutii!