Fructele de padure, alternativa naturala a complexelor de vitamine si minerale. Ce proprietati nutritive au acestea
Care sunt cele mai gustoase fructe din lume? Fiecare are propriul raspuns. Dar care sunt cele mai hranitoare? Fructele de padure, pe care puteti sa le consumati zilnic.
Zmeura, coacaze sau afine. Le gasiti din plin in padure in aceasta perioada. Contin cea mai mare doza de vitamina C din natura, cu un puternic rol antioxidant. Va puteti face provizii pentru iarna congelandu-le si chiar conservandu-le in miere.
O ceasca plina cu afine, zmeura, coacaze sau mure este doza ideala de vitamine si minerale de care aveti nevoie zilnic.
"Ne gandim ca sunt concentrate de vitamine, cu rol activ in orgsnim, sunt varianta naturala si fara nici un fel de efect secundar al complexelor de vitamine si minerale", a dezvaluit dr. Serban Damian, nutritionist.
Fructele de padure au doar 20 de kilocalorii la 100 de grame si toti nutrientii pe care e posibil sa vi-i aduca vegetalele. Din aceste motive, se afla pe primul loc in topul celor mai bune fructe.
"Vorbim de cele culese de pe munte, nu cele de cultura care nu beneficaza de aceleasi conditii de a se dezvolta, acumuleaza in compozitia lor substante fitochimice extrem de active in organimul nostru", a spus dr. Serban Damian.
Unele dintre acestea, denumite antocianozide, intervin in micro-circulatia sanguina. Cu alte cuvinte, va asigura protectia cardio-vasculara. Alte subtante active din fructele de padure inhiba formarea asa numitelor nitrozamine, care apar in special dupa ce consumati produse din carne. Datorita acestei reactii, fructele de padure va asigura protectia impotriva cancerului de colon. Cand le consumati pentru toate aceste beneficii?
Gemurile din fructe de padure sunt delicioase. Insa tineti cont ca nu va hranesc: "Cand ai procesat termic fie o leguma, fie un fruct nu mai are decat valoare de gust, aici bucatarii stiu cel mai bine", a spus dr. Florentina Firan, medic primar diabet si nutritie.
O varianta optima de conservare este mierea. Care ar fi explicatia? Produsul albinelor are un PH care impiedica dezvoltarea micro-organismelor. Si o alta metoda optima de conservare? "Congelarea nu distruge calitatile nutritionale ale fructelor si pot fi pastrate de ordinul catorva luni. Vom avea aceleasi beneficii ca si in cazul fructelor proaspete", a spus dr. Serban Damian, nutritionist.
Le tineti in congelator, in pungi mici, cat consumati o singura data. Decongelarea optima nu se petrece la temperatura camerei, ci la frigider. Consumati si sucul rezultat pentru ca are in compozitie membrana celulara a fructelor. In felul acesta, luati toti compusii de top din fiecare fruct de padure.
Sursa: Pro TV
Etichete: fructe de pădure, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
25-07-2014 09:07