Atentie mare la alimentatia copiilor. Radacinoasele pot contine nitriti, care sunt foarte toxici pentru cei mici

Ultima actualizare: 25-08-2014 06:56

Supa de morcovi este recomandata atat pentru divesificare, cat si in bolile diareice. Atentie insa la sursa de provenienta a morcovilor. Acestia, alaturi de toate radacinoasele, atrag din sol cantitati mari de nitriti.

Cum se face diversificarea corecta? "Incepem cu fructele si in acelasi timp cu supa de legume, de radacinoase", a explicat  dr. Cristina Balanescu, medic primar pediatru.

Iar daca cel mic are scaune diareice: "Se alege supa concentrata de radacinoase, iar apa in care s-au fiert legumele se pastreaza, contine minerale".

Atentie insa la provenienta morcovului si a celorlalte radacinoase. Este vorba de patrunjel, pastarnac, telina, sfecla. Atentie mare si daca dati spanac copiilor. Aceste legume crescute in agricultura conventionala pot concentra din sol cantitati mari de nitriti. Iar intr-o boala diareica de exemplu, intestinul este inflamat.

Cum se traduce aceasta? "Va favoriza intoxicatia cu nitriti pentru ca pe intestinul inflamat in cadrul unei entero-viroze, a unei diarei de vara, absorbtia acestor nitriti e rapida", a spus prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica.

Ce sunt nitritii? Se folosesc in agricultura ca sa stimuleze cresterea legumelor. Cum va puteti da seama daca legumele au atras cantitati mari din acest toxic? Preparati supa si lasati-o la frigider o noapte. Apoi turnati-o in alt recipient. Sarurile nitrice raman concentrate pe vasul in care ati fiert supa. Din pacate, aceste sustante ajung si in panza freatica.

"Copiilor nou-nascuti carora li se administreaza celebul ceai din apa de fantana vor desvolta o intoxicatie foarte grava care presupune tranformarea hemoglobinei din sangele lor in met-hemoglobina. Aceasta met-hemoglobina nu mai leaga oxigenul, deci copii respectivi vor deveni brusc cianotici", a spus prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica.

De asemenea, vor avea semne de insuficienta respiratorie. Frecventa respiratiilor devine extrem de rapida.

"In mometul in care o mama sesizeaza aparitia unei asa-zise cianoze, colorarea albatra a tegumentelor, trebuie sa ajunga de urgenta la medic", a spus prof. dr. Coriolan Ulmeanu.

Exista un singur antidot care se administreaza in spital. Atentie, aceste saruri nu se reduc prin fierberea apei. Si mai tineti cont de o regula in alimentatia copiilor - fara cantitati mari de mezeluri: "In foarte multe preparate de tip mezeluri se adauga o alta varianta, nitrati, ca sa mentina colorabilitatea frumoasa si care produc intoxicatii de acelasi tip", a dezvaluit prof. dr. Ulmeanu.

Fara antidot la timp, o intoxicatie cu aceste saruri interzice respiratia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO