Cum ne putem detoxifia corpul după mâncărurile grele de Crăciun
După atâta carne, parcă este cazul să ne dregem cu o porție de cartofi copți. Cea mai bună modalitate de preparare a acestui aliment. De două lucruri nu trebuie să uităm: să îi înţepaţi când sunt în cuptor. Şi să nu-i cumpăraţi cu suprafeţe verzi.
Zahăr, pâine albă, cartofi piure sau prăjiţi, morcovi fierţi. Numim toate aceste alimente carbohidraţi rapizi. Ce înseamnă rapizi?
”Se referă la rapiditatea cu care insulina se descarcă din pancreas când ingerăm această substanță când mâncăm zahăr alb, insulina se declară repede”, explică Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
După o prăjitură, o porţie de cartofi prăjiţi ori un piure, zahărul din sânge creşte imediat. Pancreasul simte şi trimite hormonul insulină să îl stabilizeze şi să îl transporte în celule. După ce a trecut prin acest stres, pancreasul îşi retrage, la fel de rapid, insulina. Cum se simte acest dute-vino?
”Această insulină care vine şi pleacă, vine şi pleacă, crează stări de oboseală. Şi simţi să mănânci dulce şi uite aşa se face rezistența la insulină, obezitate şi diabet”, explică Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Din acest motiv, vi se spune să consumaţi puţine dulciuri, puţină pâine albă, puţini cartofi prăjiţi.
Schimbăm povestea cu o porţie de cartofi copţi în coajă. Lăsaţi apoi la răcit şi consumaţi caăatare cu o salată. În felul acesta, apare amidonul rezistent, care va ajuta inclusiv să scăpaţi de kilogramele în plus.
”Corpul nostru, în momentul în care îi dai amidon el inclusiv grăsimile de rezervă le arde mai eficient, deci nu îngraşă”, spune Mihaela Bilic, medic nutriționist.
Nu cumpăraţi, însă, cartofi care au suprafeţe verzi. Conţin solanină, o substanţă toxică. Şi nu consumaţi nici cartofi încolţiţi, chiar dacă mugurii sunt mici.
”Și în mugurii aceaia care încolţesc peste, iar se strânge multe solanină şi trebuie evitate, deci curaţi bine”, explică Catrinel Macovei, medic primar diabet.
În timpul coacerii, cartofii se înţeapă cu furculiţa, ca să permiteţi eventualelor cantităţi de solanină să se scurgă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, sanatate, diabet, insulina, alimentatie, corp,
Dată publicare:
27-12-2018 09:09