Românii se spală foarte des pe mâini, dar nu și corect. Ghidul prezentat de un medic
Românii sunt în topul europenilor care se spălă cel mai des pe mâini, arată un studiu internaţional.
Asta nu înseamnă, însă, că şi ştiu să folosească în mod corect apa şi săpunul, astfel încât să elimine toţi microbii, ne atrag atenţia medicii. Normele de igienă nu sunt respectate nici în spitale. În urma unor teste, au fost descoperite bacterii periculoase inclusiv pe bijuteriile purtate de personalul medical.
84 la sută dintre românii chestionaţi de compania internaţională de cercetare Gallup au răspuns că se spală pe mâini de fiecare dată după ce merg la toaletă. Şi nu doar atunci.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit doctorilor, cel puţin 30 de secunde ar trebui să dureze curăţarea mâinilor, cu apă şi săpun.
Medic: "Cu dosul palmei intercalăm degetele pe palma opusă, apoi repetăm procedura, apoi pe palma opusă, partea externă a degetelor apropiate, frecăm încă o dată şi invers. Apropiem palmele şi frecăm, prin mişcări de rotire degetul mare, încheieturile de asemenea şi prin mişcări circulare degetele."
Apa nu trebuie să fie foarte fierbinte. Şi dacă purtăm bijuterii, este indicat să le dăm jos înainte să ne spălăm.
Medic: "Acestea pot reţine multe impurităţi, bacterii şi astfel spălatul nu va fi eficient şi nu va înlătura agenţii patogeni care îi putem transmite pe cale respiratorie, oculară."
O echipă de la Inspectorul PRO a testat - împreună cu specialiştii unui spital privat din Bucureşti - bijuteriile personalului medical. Rezultatele au arătat că germeni periculoşi au apărut pe toate obiectele purtate de personalul medical, care, de obicei, nu renunţă la ele în timpul procedurilor sanitare.
Nirvana Georgescu, director de Calitate și Siguranța Pacientului, spital privat: "Nu este suficient să te speli, din păcate nici manuşa pusă pe deasupra inelului nu va fi suficientă pentru a ne proteja. Cred că este o metodă foarte bună să le arăţi oamenilor ce există pe mâinile şi pe bijuteriile tale."
Situaţia este gravă şi în cazul elevilor, pentru că numeroase școli din ţară nu au săpun şi hârtie igienică.
Cu toate acestea, potrivit studiului, suntem pe locul 2, după Turcia, când vine vorba de igiena mâinilor după ce am folosit toaleta. La polul opus, sunt belgienii, italienii şi olandezii.