Cum ii pot ajuta parintii pe copiii timizi sa capete curaj. Comparatiile sunt cea mai proasta idee
"Esti un fraier! Esti o ciudata!" Sa nu va mirati daca le veti auzi la copii, mai ales daca acestia sunt deja integrati in mediul scolar.
Pe de alta parte, daca cei mici se plang de ele, au nevoie de sprijin din partea parintilor. Cum ii puteti ajuta?
Biologic exista doua tipuri de comportament. Cei inhibati isi construiesc viata cautind securitatea. Al doilea tip de temperament - dezinhibat - se construieste cu capul inainte. Specia umana supravietuieste prin imbinarea lor.
Asa se face ca o parte dintre copii sunt, constitutional, timizi. Parintii lor trebuie sa evite anumite comparatii. De ce nu esti in stare, altii cum pot?
Nicoleta Burlacu, psiholog: “E ca un perete pe care-l are in fata lui si nu poate sa il treaca si parinti spun ca este mut. Nu ii amintesc copilui ca e timid, ca nu poate sa vorbeasca, ca stiu ca poate sa vorbesc dar nu vrea. Nu, e o problema si trebuie s-o depasesc cu copilul.”
Depasiti impreuna cu cel mic timiditatea intarindu-i la nesfirsit ce poate sa faca. Poti sa desenezi, poti sa iti faci curat in camera, poti sa pe joci pe tableta...
Nicoleta Burlacu, psiholog: “Sa-l lase sa faca lucruri chiar daca la final rezultatul nu e cel pe care si-l doreste parintele, sa vada ca poate, sa-l incurajeze parintele. Sa le scoata in evidenta abilitatile, sa nu le reproseze atunci cind nu pot sa faca fata unor situatii dificile sau unor persoane noi.”
Asadar, actionati. Cel mic are nevoie sa i se confirme ca poate. iar atunci cind duce la bun sfirsit o actiune, profitati de prilej si spuneti-i ce ar trebui sa auda o viata intreaga.
Bogdana Bursuc, psiholog: “Tu faci lucrurile care sunt bune pentru tine. Inseamna uneori sa refuzi pe cineva, sa pui limite, inseamna sa ceri ajutorul, tu sa faci lucruri pentru calitatea vietii tale.”
Strategia va functiona de minune impotriva timiditatii. Si va da rezultate pozitive si in cazul neplacutelor etichete pe care acesti copii e primesc la scoala.