Cum avem grijă de rinichii noştri până la finalul vieţii. Recomandările medicilor
De la tinereţe până spre finalul vieții funcţia rinichiului suferă modificări. O parte din celulele funcționale ale acestui organ mor pe parcurs. Ajung să se distrugă mai repede din cauza diabetului netratat şi a hipertensiunii netratate.
Îmbătrânirea renală este direct afectată de hipertensiunea netratată.
Ne uităm spre celulele funcţionale din rinichi, numite nefroni. Cele care asigură, de fapt, funcţia acestor organe vitale.
Până la 3 ani, copilul trebuie să bea apă suficientă. Pentru protecţia acestor celule din rinichi e important să nu le oferiţi des sucuri – indiferent de sursa – şi nici mezeluri.
La vârsta adultă, aceleaşi reguli: apă şi mâncare de calitate. Anual, aveţi nevoie de analiza de sânge numită creatinina, care arata funcţia renală.
Măsuraţi-vă şi glicemia, dar şi tensiunea arterială. Asta pentru ca diabetul şi hipertensiunea au impact direct asupra rinichilor. Ce face hipertensiunea: presiunea mare care pleacă de la inimă prin artere se repercuta prin rinichi e mai mare. Rinichiul imbatrâneste mai repede, e un grad de scleroza care se leagă de hipertensiune
Iar diabetul netratat? Diabetul tot asta face - distruge vasele şi prin distrugerea vaselor provoacă şi hipertensiune.
Anual faceţi analizele uzuale de sânge şi măsuraţi-vă tensiunea.