Cum ajută înotul în sarcină și ce exerciții trebuie evitate
A făcut aproape 10 ani gimnastică și înot de performanță. Apoi, cuminte și ascultătoare că un școlar, Irina Hănescu a mers la piscină în toate cele 9 luni, cât l-a purtat pe Filip.
Irina Hănescu, antrenor: “Am simțit clar cum mă ajută și care sunt beneficiile, mai ales pentru retenția de apă, pentru durerile de spate. Nu ai presiune pe articulațîi, nu mai simți greutatea.”
Irina era deja antrenor de înot, dar a făcut o specializare distinctă, pentru a lucra cu femei însărcinate.
Irina Hănescu, antrenor: “În ceea ce le privește pe gravide, sunt niște exercițîi pe care trebuie să le evităm, că să nu suprasolicitam organismul. Nu trebuie făcute cu greutăți și cu rezistență mare în apă. Noi materialele le folosim pentru suport, și nu pentru a face efectiv forță cu ele.“
Cel mai clar avantaj e relaxarea musculaturii. Contrar a ceea ce am putea crede, mișcarea în apă nu crește riscul de naștere prematură. Evelina a venit la grupa de viitoare mămici, sperând că apă să îi aline furnicaturile și amortelile pe care le simțea în picioare.
Evelina Constantinescu: “-Tot ce mă ajută pentru nervul sciatic, asta încerc să fac.
-Cât mai e până vine bebe?
-Două zile.
-Două zile? N-ar trebui să fii acasă, să îți faci bagajul?
-Nu. Dacă vine mai repede nu mă deranjează.”
Primul pas e să percepem graviditatea drept o stare fiziologică a femeii, și nicidecum că pe o boală. Apoi, trebuie cerut avizul ginecologului, pentru a practică un sport în perioada sarcinii.
Mare grijă și la cum alegeți locul în care să mergeți pentru asemenea cursuri. Dezinfectarea, sterilizarea și tratarea apei trebuie să se facă în condiții optime. Compoziția apei trebuie reglată astfel încât să imite salinitatea lacrimii umane.
Ideal e că piscină să nu fie curățată cu clor, pentru a înlătura riscul de sensibilizare a pielii. Femeile pot merge de până la 3 ori pe săptămâna, în ședințe de o ora. Cele care nu sunt la primul copil iau întâlnirile la bazin și drept o ocazie de a socializa.
Obișnuință de a merge la înot se păstrează fără probleme și după ce vine copilul. Irina Hănescu spune însă că perioada de adaptare trebuie neapărat respectată.
Irina Hănescu, antrenor: “La șase săptămâni după naștere poți reveni. Noi avem clase speciale pentru copii împreună cu mămicile începând de la șase luni.
-De ce șase luni și nu mai devreme?
-Că să aibă ei făcută o imunitate.”
E o alegere pe care Irina însăși a făcut-o chiar pentru Filip, băiețelul ei de 2 ani. Între timp, după filmarea acestui reportaj Evelina a născut un prunc sănătos. Pe care abia așteaptă să îl reacomodeze cu mediul acvatic.