Cum ajunge o persoană supraponderală la inflamație și legătura nebănuită cu vitamina D
O persoană supraponderală poate observa, citind analizele, valori modificate ale indicatorilor de inflamație. De exemplu, VSH - viteza sângelui - poate fi la pragul pe care îl atinge, în mod obișnuit, în cazul unei infecții.
Aceste teste nu fac decât să confirme prezența unui agresor puternic în organism. Propria...grăsime.
Celulele imune ale unui supraponderal, numite macrofage, se infiltrează în țesutul gras și determină inflamație. Este cronică. Inflamaţia, la un supraponderal, e dovedită de teste de sânge, numite VSH ori fibrinogen. Inflamaţia cronică determină vulnerabilitatea tuturor reacţiilor biologice din organismul uman.
Andreea Groza: Ne consumă vitamina D?
Dr. Ruxandra Pleşea, medic nutriţionist: „Legătura inflamaţie-vitamina D e studiată în era COVID când avem un status inflamator cronic se consumă multe resurse pentru a contracara situaţia, dar vitamina D, când e într-un nivel optim, poate reacţiona ca un antiinflamtor. E un hormon care controlează activitatea a peste 2.000 de gene și e importantă pentru a obţine nivelul răspunsului imunitar optim.”
Alimentele, chiar dacă nu pare, pot să ne conducă spre inflamație cronică.
Există această dietă de tip inflamator care induce şi susţine acest status inflamator cronic cu diabet, obezitate , status psihic alterat, determinat de cereale rafinate, dulciuri, carne deprocesată, consum de margarină...
Statistic, se constată, în cazul celor care au această dietă, şi deficit cronic de alimente anti-inflamatoare. Adică antidotul. Anti-inflamtoare sunt fructele se pădure, peştele, uleiul presat la rece, legumele crude, frunzele.
Dr. Ruxandra Pleşea, medic nutriţionist: „În dietă, rol antiinflamator îl are grăsimea omega 3, grăsime cu acizi graşi esenţiali pe care nu-i putem produce noi, care se găseşte în pește gras, fie ne asigură de 3 ori pe săptămână peştele gras – sardine, macrou, fie ne asigură un produs de calitate purificat”.
Andreea Groza: Am şansa ca în trei luni de zile să îmi reduc inflamaţia?
Dr. Ruxandra Pleşea, medic nutriţionist: „O dietă, ca să-şi arate roadele, se va vedea după trei luni ce potenţial are şi cum răspunde organismul. Lucrurile se pot întoarce spre bine, unele afecțiuni cronice se pot îmbunătăţi. Mai avem un motiv să alegem, cel puţin trei luni, dieta cu pește gras, uleiul ăla presat la rece, legume, ouă, fructe de pădure. Scade cantitate hormonilor falşi - să le spunem.”
Dr. Antoanela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Junk food, sărac în nutrienți şi bogat în calorii bogat în zahăr, sunt distruptori endocrini, substanțe care se aseamănă cu hormonii dar vin şi acționează în locul lor şi fac rău!”
Rău înseamnă sistem endocrin, care nu funcţionează normal. Afectează toate funcţiile organismului.