Obezitatea este o boală care produce modificări în tot corpul. Ce se întâmplă când apare și Covid-19

Dată publicare: 17-03-2021 10:07
Dată actualizare: 17-03-2021 10:12


Obezitatea este o boală. Nu doare, dar produce modificări în toate funcţiile organismului uman. Peste această condiţie de boală, o infecţie virală poate însemna risc vital.

Obezitatea, dar şi SARS-COV-2 intervin negativ în trei direcţii principale. În respiraţie, în compoziţia sângelui şi în tot sistemul imunitar.

Obezitatea afectează tot aparatul respirator. Ţesutul gras în exces limitează schimburile de gaze de la nivelul plămânilor, adică persoanele obeze se oxigenează slab. Virusul SARS-COV-2, care, de asemenea, reduce oxigenarea, apare pe această vulnerabilitate.

Prof. dr. Cătălin Copăescu, chirurgie minim invazivă: „Obezitatea asociază un sindrom pro-coagulant, sângele se coagulează mai uşor, apar tromboze, virusul face același lucru şi agravează situaţia.”

Tromboze înseamnă cheaguri de sânge în vase care pot determina accidente vasculare, dar atât obezitatea cât şi SARS-COV-2 vulnerabilizează toate funcţiile cardio-vasculare.

Şi nu în ultimul rând, kilogramele de grăsime afectează răspunsul imun. Celulele imune numite macrofage se infiltrează în ţesutul gras şi determină inflamaţie în mod normal. Peste această inflamaţie, dacă apare inflamaţia determinată de o infecţie, vorbim despre o persoană cu riscuri.

De aceea, dacă sunteţi supraponderali vi se recomandă să faceţi faceţi atât testele de inflamaţie, dar şi să vă dozaţi vitamina D din sânge. Această vitamină reglează răspunsul imun. În bolile care au o componentă inflamatorie, de obicei, nivelui ei e scăzut.

Boala obezitate are nevoie de diagnostic, apoi de programe medicale. Prin acestea, se normalizează inclusive funcţiile vitale ale organismului uman.