Cum afectează fumatul corzile vocale. Una dintre cele mai întâlnite forme de cancer
Ne gândim la ţigări altfel decât o fac cei mai mulţi dintre fumători - care asociază tutunul doar cu probleme pulmonare. În interiorul gâtului, găsim corzile vocale, cele care ne ajută să scoatem sunete.
Aici apare cel de-al șaselea cancer ca frecvență, cel puțin în Europa. Iar cauza este, în proporţie de peste 90%, tocmai fumatul.
În cavitatea orală, fumatul afectează dramatic 3 structuri: gingia, ligamentele şi osul alveolar care, împreună, formează aşa numitul parodonțiu. Fumul de ţigară depăşeşte capacitatea de apărare a gingiei – apărare care se face prin vasele de sânge. Apare inflamaţia gingivală - ca reacţie de luptă.
Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: „Are o evoluţie lentă şi, din păcate, fără semne foarte zgomotoase, de multe ori pacientul nu conştientizează aceste semne sau ignora şi se prezintă la cabinetul stomatologic când e prea târziu.”
Nivelul crescut dioxid de carbon din fumul de ţigară permite dezvoltarea unor specii de bacterii care iubesc mediul sărac în oxigen. Altele decât cele din cavitate orală ale unui nefumător. Speciile agresive bacteriene ajung în straturile profunde ale parodonțiului.
Dr. Anca Rusu: Întâi trebuie făcut un detartraj foarte atent, atât supra-gingival cât şi tartrul vizibil, dar mai ales subgingival când trebuie să folosim metode de magnificație- lupe sau microscop să fim siguri că am curăţ tot tartrul.”
Medicul evaluează şi mucoasa cavităţii orale. Spre exempu, decolorări ale ţesutului implica examen anatomo-pathologic, adică biopsie, pentru că acestea pot degenera în cancere ale cavităţii orale.
Ne uităm mai jos spre laringe, organul cu ajutorul căruia scoatem sunete. E lovit direct de fumat.
Dr. Răzvan Hainarosie, institutul de chirurgie funcţională ORL: Leziunile de la nivelul corzilor vocale sunt leziuni epitheliale, de suprafaţă. Se credea că vor trebui să urmeze un anumit drum, ultime studii ne arată ca o leziune uşoară poat trece direct în cancer. Aceste leziuni nu urmează regula."
Leziunile precanceroase din suprafaţa corzilor vocale se pot extirpa în siguranţă. Şi boala nu evoluează spre cancer. Dacă opriţi fumatul. Un fumător are nevoie de un examen ORL complet, cu videofibroscopie, măcar o dată pe an.