CSID. Efectele post-Covid la care sunt predispuși tinerii, chiar și după infecții ușoare
Sunteți tânăr și ați făcuit infecția COVID. Fără probleme sau doar cu simptome extrem de ușoare.
Cercetările sugerează că, inclusiv în astfel de cazuri, virusul lasă amprente durabile pe sistemul cardiovascular.
Un nou studiu arată chiar că arterele devin mai rigide după un episod de boală. Ce inseamnă - biologic vorbind- mai rigide? Pledăm, din nou, pentru vaccinare, chiar dacă vârsta vă permite luxul de a nu risca infecții acute cu SARS COV 2.
SARS COV 2 țintește aparatul respirator. Acesta e legat intim de sistemul cardio-vascular. Din care face parte și inima. Un mușchi care, dacă suferă, nu doare. Ce face în suferință?
Dr. Oren Iancovici, medic cardiolog: „Dacă vedem că înainte puteam să urcăm un etaj fără probleme și acum ne este greu, e o problemă. E o problemă dacă vedem că un efort pe care îl facem nu mai este facil”.
Dr Ana Fruntelată, medic cardiolog: „Majoritatea pacienților care au trecut prin infecția Covid au manifestări cardiovasculare”
Cel mai important efect dovedit post covid este miocardita. Adică infecția mușchiului cardiac.
Dr. Oren Iancovici, medic cardiolog: „Virusul atacă mușchiul cardiac. Inflamează o bucățică din el și apoi se raspândește . Când structura mușchiului cardiac - numit miocard - suferă, e afectat automat și sistemul nervos al mușchiului cardiac. Și apar palpitații. Inima bate mai repede, bate neregulat. Trebuie să mergem la cardiolog”.
În infecția mușchiului cardiac, inima nu de mai contractă normal și nu mai furnizează sânge normal. De aceea obosiți mai repede. Ecografia certifică infecția.
Ultimul an a arătat că infecția mușchiului cardiac post covid apare preponderent în cazul tinerilor. Vorbim de categoia de 30 de ani, de 40 de ani ori de 50 de ani. Dar informațiile dspre acesta boală încă se strâng la nivel mondial.
Un studiu recent a arătat și că arterele tinerilor au fost afectate. Adică au devenit mai rigide. Nu se știe pentru cât timp.
Artera carotidă, care transportă sângele către creier, era cu 27% mai puțin capabilă să se umfle și cu 22% mai puțin elastică în medie.
Aorta, artera care transportă sângele departe de inimă, a fost, de asemenea, afectată. Arterele rigide măresc riscul accidentului vascular.