CSID. Kilogramele în plus se simt cel mai mult în articulații. Cum apare artroza
Un kilogram în plus. Nu este mare lucru, nu îl veți simți direct. Articulațiile membrelor inferioare, însă, fac un efort nebănuit. Forța acestui surplus se înmulțește cu 3. Doar așa înțelegeți cât are de suferit genunchiul.
Vă mai spunem doar că la cinci kilograme în plus, forța exercitată pe structurile nobile ale acestei piese atât de importante din mecanismul biologic este imensă. Haideți să facem puțină fizică...în sala de operații.
M-am îngrășat! Toate articulațiile membrelor inferioare suferă. Kilogramele în plus se înmulțesc cu 2 ca să aflați forța acestora pe articulația șoldului.
Se înmulțesc cu 3 - ca să aflați forță acestora pe articulația genunchiului.
Ne uităm într-una dintre cel mai complicate structuri – genunchiul. Găsim aici structuri anatomice diferite - meniscul, ligamente, cartilaj, suprafețe articulare și musculare. O leziune într-una din aceste țesuturi conduce la alte leziuni, din cauza forțelor de frecare. Și din cauza inflamației.
Atroscopie de genunchi cu anestezie locală. Pacientul își mișcă piciorul în timpul intervenției, dar nu simte durere. Medicul vede toate structurile pe monitor, mărite de 10 ori, și le poate corecta.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped: „Avem o leziune de menisc și o să scoatem partea lezionată a meniscului și are o inflamație în genunchi din cauza faptului că leziunea a fost neglijată de pacient. Leziunea de menisc e o leziune simplă pe care o putem trata foarte ușor dar dacă o neglijăm leziunea face un contact vicios și distruge cartilajul și apare artroza”.
Și rupturile de ligmente, netratate, conduc la artroză.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped: „Menține genunchiul într-un ax, dacă noi nu am avem unul din cel 4 ligamente care țin genunchiul, atunci genunchiul se duce și într-o parte din mișcările astea nu fac decât să distrugă cartiajul și determină artroza.”
Artroza înseamnă distrugereaa cartilajului. Boala e însoțită de durere. În ultima fază de evoluție, genunchiul are nevoie de proteză.
Pe piață există multiple suplimente alimentare care promit refacerea cartilajelor, adică a structurilor nobile din articulații.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped: „Nu regenerează cartilajul niciun supliment și există o explicație logică. Tot ce luăm peaprte orală, suplimente, ajung în sânge, iar zonele de cartilaj sunt avasculare- ajunge foarte puțin sânge în zona respctivă ceea ce înseamnă să luăm o cantitate uriașă- imposibilă.”
Defectele anatomice se pot trata doar prin intervenție locală.