CSID. Tipul de cancer care poate fi tratat doar prin operație, cu ajutorul unui robot
Păstrarea rinichiului afectat și risc infim de a dezvolta ulterior boli cardio-vasculare. Asta reușește să facă, în prezent, chirurgia modernă în privința cancerului acestui organ.
Sunt soluții care acum 20 de ani...nu existau. Totuși, educația sanitară elementară pleacă tot de la banala ecografie de abdomen total. O dată pe an, de control, chiar dacă nu vă supără nimic.
Rinichii nu produc doar urină. Reglează tensiunea arterială. Păstrează volumul plasmei. Și participă la producția de sânge. Eventuale tumori care apar în structura rinichiului imită aceste funcții.
Dr. Andrei Nadu, chirurgie urologică oncologică: „Unii pacienți, când le faci o hemoleucogama vezi că au multe trombocite sau un hematocrit crecut sau anemie, pot să ai anomalii de calciu sau fosfor, trebuie să se aprindă un beculet și acel pacient trebuie trimis la un control”.
Ultimii 20 de ani a adus în lume situația fericită a depistării precoce în cancerul de rinichi.
Nu se știe cauza apariției cancerului de rinichi. Dacă e descoperit incipient - și aceasta datorită ecografiei de rutină - tratamentul înseamnă doar operație. Chirurgul conservă partea sănătoasă a rinichiului. Aceasta deoarece s-a descoperit că pacienții tratați corect oncologic, dar cărora le-a fost scos rinichiul, au avut ulterior o incidență mare a bolilor cardio-vasculare.
După această constatare, strategia în sala de operație este păstrarea rinichiului, căruia i s-a eliminat o tumoră incipientă.
Dr. Andrei Nadu, chirurgie urologică oncologică: „Se gîndeste la o speranță de viață normală. O tumoare renală decoperită în stadii devreme, extirpate complet cu margini sănătoase, va duce la o vindecare aproape completă, fară să fie necesare alte tratamente oncologice, acesta este alt lucru specific al cancerul renal - ai scos tumoarea, nu vor fi necesare alte tratamente adjuvante - chimoterapie sau imunoterapie”.
În sala de operație urmează o intervenție chirugicala video asistată, cu ajutorul robotului.
Dr. Andrei Nadu, chirurgie urologică oncologică: „Pe robot eu controlez 4 brațe dintre care unul este brațul de cameră. Eu îl mișc. Vederea tridimensională în consola chirurgului face o senzație de imersie totală în câmpul operator, ai impreia că ești foarte mic și ești în pelvisul uman”.
Prin chirurgia robotică nu sunt afectate țesuturi sănătoase.