CSID. De ce este indicat să facem un detartraj măcar o dată pe an
Sistemul imunitar descarcă permanent în cavitatea orală un lichid cu rol în apărare. Se folosește de un mic șant situat între gingie și dinte.
Dacă această zonă cade pradă tartrului, propria armată de apărare nu va putea să-și facă treaba, așa cu este, de altfel, proiectată.
La vârste mici, cantitatea de salivă secretată de către copil este imensă. Tocmai datorită acestei cantități, sărurile, adică mici pietricele pe care le conține, nu apucă să se depună pe dinți, deci nu apare tartrul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”La adolescenți, pe măsură ce apar problemele hormonale cantitatea de salivă scade și detatrajul se poate face de la vârsta de 16 ani”, a explicat Bianca Ivanciovici, medic stomatolog.
De la 16 ani și pentru toată viața, aveți nevoie de detartraj măcar o dată pe an, pentru că tocmai depunerile de tartru sunt cele care fac ca dintele să nu mai stea bine în os.
”Acel tartru subgingival este mult mai nociv față de tartrul supragingival, cel care se vede. Se lipește de dinte și taie ligamentele parodontale, ligamentele care țin dintele sudat de os”, a mai explicat medicul.
Aceasta este boala parondontală, de aceea, chiar dacă vă spălați pe dinți zilnic, un detartraj este obligatoriu la șase luni. Intervenția nu doare, o recomandă inclusiv sistemul imunitar. La interfața dintre dinte și gingie există un șanț care descarcă permanent un lichid cu rol în apărarea întregii cavități orale. Dacă acesta este acoperit de tartru, sistemul imunitar nu mai pără dintele.