CSID. Cum este influențată dezvoltarea copiilor care folosesc foarte des tableta sau telefonul

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 03 Decembrie 2017 10:50
Categorie: CSID

Trăim alături de generația care are în permanentă un ecran în dreptul ochilor. Indiferent că vorbim despre televizor, laptop, tabletă sau telefon. Cum influențează acest amănunt definitoriu evoluția copiilor?

Este clar că nu le putem interzice să se bucure de ceea ce oferă tehnologia în prezent. Care este însă limita? Din toate punctele de vedere.

Vorbim astăzi cu colega noastră Oana Tache, pe care o vedeți în culise la Vocea României și care își face mereu simțită prezența în social media.

Oana Tache: ”Ne-a învățat social media să comunicăm despre noi, locul în care suntem, cu cine să dăm un check in, un share. Avem libertatea de a ne exprimă constant. Când vorbim de familii consider că telefoanele mobile ar trebui lăsate deoparte. Cred că e de datoria părinților înainte de a le da pe mînă un gadget, să îi educe.”

"Nu avem wi-fi, vorbiți între voi!". Așa stă scris pe-o tăbliță, la intrarea într-un restaurant. Toți cei care se descurcă un pic în mediul online au dat peste acest slogan, la un moment dat. Gluma voită este însă un exemplu de raționament psihologic în toată regula.

Ca orice fenonem care capătă amploare, social media vine cu aspecte pozitive și negative - dependența de rețelele de socializare care ține pînă la urmă de structura psihologică a fiecaruia.

Adulții sunt ceea ce experții numesc "emigranți digitali". Folosesc tehnologie și se deconectează ușor. Copiii sunt însă nativii digitali. Intră în lumea virtuală, care, pentru ei, e la fel de reală ca … realitatea. Așa devin intens reactivi!

Treaba părinților e să le traducă reactivitatea.

Prof. univ dr. Ioan Ovidiu Panisoara: ”Reactivitatea e ca un cuțit. Poți să faci ceva rău unei persoane sau poți să-ți tai pîine, e un instrument!”

Folositi comparația pentru a ghida primii pași ai unui copil care primește o tabletă. Tot atunci trebuie să înceapă...dieta media.

Copilul trebuie învățat să își selecteze informația și să petreacă un timp limitat în față gadgeturilor. Cum, veți intreba. Cum, când pentru ei nu au valoare nici poveștile cu tâlc ale adulților, nici interdicțiile ferme, nici pedepsele.. Se vor obișnui cu ele.

Utilă este doar interactivitatea concretă cu părintele...

Arătați-le, deci, interes în fiecare zi!

CSID. Lista neagră a îndulcitorilor care pot avea efecte negative asupra organismului
CSID. Lista neagră a îndulcitorilor care pot avea efecte negative asupra organismului
Copil racit
Lecţie importantă de educaţie imunitară pentru cei mici: expunerea la viruşi şi bacterii
Recomandarea medicului ortodont pentru copiii cu probleme la dantură
Ce recomandări fac medicii pentru perioada de dinaintea unei sarcini
Nu aşteptaţi mai mult de o săptămână de la depistarea unui chist la sân pentru a merge la medic
Cum avem grijă de pielea noastră. Orice modificare trebuie să ne trimită la medic
O zi din viaţa Irinei Rimes. Cum are grijă de sănătatea ei
borcane cu muraturi si varza acra
Cantitatea de zahăr dintr-o zacuscă sau un borcan cu murători. Ce ne recomandă medicii