Alergia la ambrozie apare rar în rândul copiilor. Afectează, însă, multe persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani.

Polenul acestei buruieni este unul dintre cele mai agresive din natură. Din fericire, există tratament curativ, nu doar medicamente care reduc simptomele. Și se face chiar acum, în această perioadă.

Masca simplă chirurgicală nu vă protejează şi de polen. Măştile FE- FE -PE 2 sau N 95 sunt cele mai bune şi pentru polenuri. Din iulie până la 1 noiembrie, în aer găsim cantităţi uriaşe de polen de ambrozie. Până în iulie, e posibilă terapia. Se reia din noiembrie.

Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog: "Când nu mai există polen în aer, deja putem începe desensibilizarea progresiv. Creştem doza, depinde cum tolerează pacientul.”

Desensibilizarea la cel mai agresiv polen se face prin terapie standardizată, tot cu polen. În fiecare dimineaţă, veţi pune sub limbă o doză controlată de ambrozie.

Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog: "Treptat urmărim să obţinem toleranță, adică celulele implicate în rapunsul alergic să nu mai reacţioneze aberant şi să producă inflamaţia acesta şi să devină mai cuminţi."

Există însă aşa numita memorie imunologică. Celule implicate în reacţia alergică îşi pot aminti şi peste ani că au avut o problemă cu ambrozia. Şi redevenin agresive. Această situaţie implică reluarea terapiei cu polen standardizat de ambrozie.

Nu lăsaţi reacţiile alegice necontrolate pentru că sunteţi candidaţi la astm alergic.

Pe lângă terapia specifică cu polen standardizat, există medicamente simptomatice care scad inflamaţia nasului. Dar nu se administrează mai mult de 10 zile!

Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sânge la nivelul nasului şi alterează apărarea locală. E un joc pe vascularizaţia nasului , va strica mucoasa, va detemina o rinită atrofică. Adică nu se poate apăra cum trebuie mucoasa nasului. Şi apar infecţii mai des. În plus, alergia nu e ţinută în control doar cu simptomatice."

Dacă apucă să descarce şeminţe în sol, acestea rezistă şi sunt viabile până la 40 de ani. Vorbim despre una dintre cele mai adaptate specii din natură.

Alergia la ambrozie apare rar în cazul copiilor. Este însă cea mai frecventă alergie ale adulţilor, constantă între lunile iulie- noiembrie.