Ce-i prea mult strica. Indemnul este valabil si in cazul alimentelor sanatoase: nu mancati mai mult de 1 kg de fructe zilnic
Mancati fructe! Da, dar nu mai mult de 1 kilogram pe zi. Consumati lactate fementate. La fel de inteligent, insa: nu mai mult de doua portii pe zi.
Ganditi-va la un aliment pe care il condiderati sanatos. Sa spunem... o rosie. Chiar daca va place la nebunie, e bine sa va limitati la 100 de grame zilnic. Prin cantitati mari ingerate transformati orice aliment sanogen intr-unul periculos.
Alimentele premium va hranesc optim. Dar si in privinta lor cantitatea conteaza. Luam prima oara exemplul cerealelor si al legumelor. Furnizeaza nutrienti valorosi, dar si celuloza.
"Desi nu este o substanta alimentara activa si nu se absoarbe in organism, accelereaza tranzitul, timpul de contact al reziduurilor este redus si in felul acesta scade riscul de aparitia el neoplaziilor", a explicat conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg.
Asa suna principalul mijloc de protectie impotriva cancerului de colon. Cu toate acestea, limitati-va la cel mult de 1 kilogram de legume plus cereale pe zi. Din diverse categorii. Altfel, riscati deshidratarea.
"Fibrele absorb o parte din apa, numai ca noua ne mai trebuie sa recirculam o parte din apa, deci nu e bine nici sa o eliminam prea mult", a spus dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica.
Fructele sunt dulciurile ideale. Dar nu mai mult de un kilogram pe zi. Daca depasiti doza, nu aduceti mai multi nutrienti in organism. Dimpotriva. Zaharul in cantitate mare se transforma usor in colesterol. Tranformarea o face chiar ficatul dumneavoastra.
Si pestele este un aliment premiun. Nu sunt recomandate mai mult de 3-4 portii pe saptamana. De ce? S-a constatat, pe populatii largi de eschimosi care consuma preponderent peste, cresterea riscului de cancer de rect.
Am ajuns si la grasimi animale. Sa facem diferenta. Untul contine grasimi complexe care hranesc. Grasimea din carne, spre exemplu, se numeste ''de depozit'' si este doar un reziduu. Asadar, consumati unt in fiecare zi. In doza corecta: "Doza de unt pentru un adult ne-o ofera orice linie aeriana sau orice restaurant - este un pachetel de 10 grame, aceea e doza corecta de acizi grasi", a spus dr. Mihaela Bilic, nutritionist.
Dozele alimentare potrivite participa la cresterea sperantei de viata.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimentatie, diete, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
12-12-2014 10:18