O lingura de ulei pe zi creste speranta de viata. Care sunt secretele din spatele acestui produs
Nici o zi fara o lingura de ulei. Daca respectati aceasta regula, va protejati sistemul cardio-vascular. Implicit, veti avea o sanatate buna si va veti creste speranta de viata.
Faceti prajituri in acesta perioada? Atunci folositi ulei de cocos. Nu se distruge la temperatura din cuptor si da savoare prajiturilor.
Iar pentru o salata de icre preparata in casa, ideal este uleiul de strugure. Vedem cu ce uleiuri se potrivesc preparatele calorice.
Este vital pentru toate metabolismele organismului uman. Asa ca nu trebuie sa il evitati in ciuda miturilor care sugereaza ca e nociv.
Vorbim despre ulei, bogat in vitamina E, esentiala pentru sistemul imunitar. De asemenea, este bogat in acizi grasi nesaturati, protectori pentru sistemul cardio-vascular. Conteaza insa cantitatea.
"Avem nevoie doar de o lingura de ulei pe zi. In felul acesta asiguram doza de vitamina E si de acizi grasi nesaturati si nu exista riscul sa ne ingrasam", spune nutritionistul Mihaela Bilic.
O lingura de ulei, indiferent de tipul acestuia, contine 100 de kilo-calorii. Din acest motiv, uleiul se foloseste pe post de condiment si nu de aliment de baza.
A doua regula esentiala este sa il consumati crud, fie ca vorbim despre ulei presat la rece sau despre cel rafinat.
"Orice inseamna tratament termic, orice presupune incalzire si prajire poate determina aparitia de produsi toxici si cel mai sanatos mod de manca uleiul este adaugat in mancare dupa ce a fost luata de pe foc", mai spune Bilic.
Pentru prajituri preparate termic folositi doar uleiuri stabile, care nu dezvolta compusi toxici la 200 de grade Celsius.
Este vorba despre uleiurile de cocos, palmier nehidrogenat si de masline rafinat. Si in privinta acestor alimente este ideala diversitatea.
"Uleiul de susan scade tensiune si glicemia, deci este un ulei indicat sa fie folsit in alimentatia diabeticilor si hipertensivilor", spune nutritionistul Andreea Dragomirescu.
Uleiul de masline are un gust acid, cel de dovleac imita perfect gustul semintelor. Iar uleiul de strugure are un gust racoros si e potrivit pentru preparatele grele.
Uleiul de nuca se consuma cu moderatie in prima parte a copilariei pentru ca poate fi alergen. Uleiurile de in si de canepa sunt ideale la varsta adulta.
Contin insa fito-estrogeni, care nu se recomanda in dieta copiilor pana in 18 ani. Si nu ratati nici uleiul de rapita.
"E foarte usor de asimilat de catre organism si procentul lui in acizi grasi nesaturati e mai mare decat la uleiul de masline, cu 50% mai mare", mai spune Dragomirescu.
Indiferent de tipul de ulei, alegeti sortimentele ambalate in sticle inchise la culoare.
Lumina degradeaza acizii grasi nasaturati, cei mai valorosi din produs.
Sursa: Pro TV
Etichete: ulei, nutritie, sanatate, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
20-01-2014 07:55