Conflictele dintre copii pot afecta dezvoltarea psihica normala. Psihologii ne invata cum sa le gestionam corect
E bine sa ai frati, cred cei mai multi dintre noi. E si mai bine, ca parinte, sa stii cum sa te porti cu ei. In conflicte, de exemplu, mama sau tatal nu trebuie sa fie judecatorul, ci doar sa asiste de pe margine.
Si atunci care mai este rolul unui adult?, vine intrebarea, legitima, de altfel. Oferiti-le doar confort emotional, spun psihologii.
"Am depasit faza in care avem trei copii, luam trei papusi, luam trei masini. Copiii nostri sunt unici si e important sa ii cunosti si cand spun sa ii cunosti inseamna sa stii specificitatea nevoilor lor emotionale", a explicat Jeni Chiriac, psiholog.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Doi sau mai multi copii intr-o familie. Ii iubiti la fel, fara doar si poate. Cum ii faceti, totusi, sa se simta la fel de importanti? Misiunea pare usoara. E management in toata regula, insa.
Fratele mai mare nu trebuie sa lase de la el, iar cel mic sa astepte sa primesca. Rutina acestei atitudini duce din start la devalorizarea celui mare. Sa imparti presupune aceeasi atitudine din partea tuturor copiilor dintr-o familie.
Conflictele dintre copii le apartin. Doar ei le pot solutiona. Nu parintii. Se cearta? Este fix treaba lor.
"Cand rezolvi in locul lor ai rolul unui judecator, ceea ce inseamna ca dai cuiva dreptate si cuiva nu-i dai dreptate, ceea ce practic duce la acelasi efect. Copilul invata ca tu preferi pe cineva, pe cineva nu", a spus Bogdana Bursuc, psiholog.
Sunt diferiti? Cu siguranta! Dar diferentele dau unicitatea. Nu comparatiile.
"'Uita frate-tu cum poate, tu de ce tu nu poti?', 'Uite ca el a facut, trebuie sa faci si tu!'. Asta introduce cumva o samanta de conflict intre copii si sentimentul ca unul e preferat si altul nu. Cand avem mai multi copii e foarte important sa nu comparam intre ei", a spus Bogdana Bursuc, psiholog.
"Simte ca celalalt e mai important in timp ce el e lasat de izbeliste. Din acest motiv apare acea tendinta de regresie, de a se infantiliza in relatia cu parintii", a explicat si Jeni Chiriac, psiholog.
Daca micutul de cinci ani vrea, brusc, sa devina bebelus si se comporta ca atare, e un semnal de alarma. Ati facut diferente intre ei, iar acestea afecteaza dezvoltarea psihica normala.
Sursa: Pro TV
Etichete: Psihologie, sanatate, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
25-04-2015 12:04