Concluzia unui studiu care a durat peste 20 de ani: suplimentele alimentare cu multivitamine cresc riscul de cancer
Un studiu bazat pe analizarea rezultatelor unor cercetari realizate pe o perioada de peste doua decenii arata ca suplimentele cu vitamine cresc mai degraba riscul de imbolnavire de cancer decat sa il scada, asa cum s-a crezut mult timp.
"Nu stim exact de ce se intampla acest lucru la nivel molecular, dar dovezile arata ca persoanele care iau suplimente alimentare in exces tind sa fie mai predispuse la a se imbolnavi de cancer", a declarat cercetatorul Tim Byers, de la Centrul Oncologic al Universitatii din Colorado, Statele Unite ale Americii.
Cercetarile pe aceasta tema au fost declansate in urma cu circa 20 de ani, cand savantii au inceput sa observe ca persoanele care consuma multe fructe si legume tind sa aiba o predispozitie mai scazuta la a se imbolnavi de cancer.
Din moment ce suplimentele nutritionale sunt bogate in vitamine si compusi din aceste alimente, oamenii de stiinta s-au intrebat daca nu cumva administrarea acestora ar putea ajuta la reducerea si mai accentuata a riscului de imbolnavire de cancer, astfel ca savantii au inceput sa experimenteze pentru a vedea daca ipoteza este adevarata.
Initial si in mod incurajator, rezultatele obtinute in urma testelor pe tesuturi si pe animale de laborator au sustinut aceasta ipoteza, astfel incat oamenii de stiinta au demarat studii pe oameni, asteptandu-se sa observe o tendinta similara de reducere a riscului de cancer. Dar, dupa ce au urmarit mii de voluntari, spre surprinderea savantilor, au descoperit ca tendinta era de crestere a riscului de cancer.
Suplimentele nutritionale nu numai ca nu au adus beneficii din punct de vedere al sanatatii, ci unele chiar au ridicat riscul de aparitie a cancerului atunci cand subiectii studiului au depasit cu mult doza reomandata.
De exemplu, potrivit unui studiu din 2006, suplimentele cu acid folic duc la o crestere cu 20% a riscului de cancer mamar. Mai mult, femeile care includeau cel mai mare nivel de acid folic in alimentatie, in principal prin intermediul suplimentelor nutritionale, aveau un risc cu 32% mai mare de a dezvolta cancer mamar, comparativ cu femeile care consumau foarte putin acid folic. De asemenea, acidul folic este considerat responsabil, potrivit altor studii, de cresterea numarului de polipi din colon. Desi in mare parte acesti polipi nu pun probleme de sanatate, unii dintre ei pot deveni cancerosi.
In cazul barbatilor, mai multe studii au aratat ca suplimentele cu vitamina E sunt asociate unui risc crescut de cancer, iar o cercetare a aratat ca poate dubla riscul de cancer de prostata. Femeile care luau suplimente nutritionale bogate in vitamina E prezentau un risc cu 20% mai mare de a suferi de cancer mamar, comparativ cu cele care nu luau suplimente.
"Acest lucru nu inseamna ca oamenilor trebuie sa le fie teama sa ia vitamine si minerale. Daca sunt administrate in doze corecte, multivitaminele sunt bune pentru organism", a spus Tim Byers.
In aceste conditii, cei mai multi oameni ar trebui sa poata sa atinga dozele zilnice recomandate de vitamine si minerale adoptand o dieta sanatoasa.
Astfel, oamenii nu au nevoie sa ia pastile zilnic si ar trebui sa inceteze sa mai cheltuiasca banii pe aceste suplimente.
"In cele din urma, am descoperit ca administrarea de extra vitamine si minerale face mai mult rau decat bine", a mai spus Byers.