95% dintre femeile care dezvolta cancer la san NU au factori de risc cunoscuti. Importanta ecografiilor mamare la tinere
"Am facut tratamente cu hormoni sau am nascut foarte tarziu." Tocmai am descris doi factori de risc pentru cancerul de san. Statisticile oncologilor spun insa ca 95% dintre femeile care dezvolta acesta boala NU au factori de risc cunoscuti.
Insistam pe controalele regulate si va spunem ca, la ora actuala, in timpul interventiei care inlatura boala se poate face reconstructie mamara.
Cel mai frecvent cancer in randul femeilor este cel de san, spune statistica. Controlati aceasta statistica, vin sa spuna medicii oncologi! Cum? Fiti constiente de risc, dar, fara frica, mergeti la investigatii regulate. O ecografie mamara pe an, din timpul adolescentei. O mamografie, dupa ce ati implinit 40 de ani. Investigatiile vor, in primul rand, sa decopere leziuni benigne, care nu va pun viata in pericol.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "Afectiunile benigne pot sa fi cu risc crecut, insemand ca de exemplu hiperplazia cu atipii celulare poate sa duca la un risc de 8 ori mai mare de a face cancer mamar."
Acestea pot fi insa inlaturate si deci controlati riscul de a o vira spre cancer. Si daca se intampla cel mai negru scenariu?
Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "Evolutia si prognosticul depind foarte mult de varsta la care a fost diagnosticat , de marimea formatiunii tumorale, de prezenta sau absenta ganglinilor din axile cu metastaze."
Din acest moment, specialistii oncologi decid tratamentul care poate sa implice mastectomia, adica indepartarea chirurgicala a glandei mamare. Dupa drama diagnosticului, aceasta este a doua mare drama in randul pacientelor.
In prezent insa exista sansa chirurgiei onco-plastice. Simultan, se petrec doua tipuri de interventii chirurgicale.
Prof. Dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirirgie oncologica: "Dupa ce faci totul din punct de vedere oncologic, in acelasi timp faci si reconstructia. De cele mai multe ori dupa o astfel de interventie pacintele nu mai intreaba cat de avansata e boala, cati ganglioni au fot invadati, ci ne intreaba sanul o sa fi mai mare decat sanul sting? Intai eram frustrati, acum ne bucuram pentru ca foarte multa lume e multumita."
De anul trecut, Casa Nationala de Asigurari deconteaza protezele mamare pentru pacientele care au boli oncologice. Pana in prezent, la Institutul oncologic din Bucuresti s-au facut 80 de astfel de operatii onco-plastice.
Prof. Dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirirgie oncologica: "Majoritatea femeilor care fac cancer mamar nu au niciun factor de risc cunoscut, deci sunt numai femei care inainteaza in varsta."
Investigatiile regulate, anuale, detecteaza boala cand are dimensiuni milimetrice si e curabila.