Colonoscopia de control, recomandată persoanelor care trec de 50 de ani
La 50 de ani, o persoană din patru are polipi în interiorul colonului. Sunt tumori benigne, adică nu vorbim despre cancer. Totuşi, pe un astfel de teren se formează ulterior 90% din cazurile de cancer de colon.
De aceea, pragul de 50 de ani este cel care ar trebui să vă dezvolte un obicei de prevenţie: o colonoscopie de control. Avem o speranţă de viaţă cu adevărat mare. Iar în ultimul secol, speranţa se datorează în primul rând informaţiilor pe care le-am obţinut despre noi.
În ţările din vest, spre exemplu, colonoscopia regulată este impusă de societăţile de asigurări, care şi-au dat seama că e mai ieftin de decontat o astfel de investigaţie decât un tratament oncologic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cancerul de colon poate fi vizualizat prin colonoscopie în stadii milimetrice. Odată rezecat, aveţi aceeaşi speranţă de viaţă pe care aţi fi avut-o în lipsa bolii. La 50 ani, se consideră că una din patru persoane au polipi, tumori benigne, în interiorul colonului. Dar 95 % dintre cancere apar pe aceşti polipi.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologică: „Cancerul de colon în stadii incipente este o boală curabilă, în peste 95 % din cazuri. Desigur că prevenirea bolii este efectuând această colonoscopie.”
Colonoscopia se face regulat, o dată la fiecare cinci ani, în lipsa simptomelor. În timpul intervenţiei, cu anestezie se pot înlătura chirurgical polipii.
Colonoscopia virtuală înseamnă imagini obţinute la tomografia abomenului. Apoi e reconstituit intestinul gros, cu ajutorul computerului. Medicul nu introduce colonoscopul în intestin. Nu doare, nu aveţi nevoie de anestezie.
Dr. Dornia Henegar, medic primar imagistică medicală: „Când facem o colonoscopie virtuală la un pacient: o tumoră, un polip, o formaţiune solidă, le atrgem atenţia celor din famila că trebuie să faceţi toţi fraţii, toţi copii şi multă lume ascultă.”
În primele faze, când e perfect tratabil, cancerul de colon nu doare, nu dă simptome. Când apar simptomelele, cancerul nu mai e în stare incipientă:
Dr. Gabriel Ricu, medic specialist radioterapeut: „Poate să sângereze şi pacientul vede sânge în scaun. Apar alternanțe între constipaţie şi diaree. Boala poate să invadaze peretele: apare durerea importantă, anemie, sângerare importante, slăbesc pacienţii, pot să apară dureri de oase din cauza metastazelor.”
Vorbim despre o formă de cancer care poate fi cu adevărat prevenită prin colonoscopie regulată.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!