Colonoscopia de control, recomandată persoanelor care trec de 50 de ani

Ultimul update: Vineri 11 Mai 2018 10:58
Data publicarii: Vineri 11 Mai 2018 10:31
Categorie: CSID

La 50 de ani, o persoană din patru are polipi în interiorul colonului. Sunt tumori benigne, adică nu vorbim despre cancer. Totuşi, pe un astfel de teren se formează ulterior 90% din cazurile de cancer de colon.

De aceea, pragul de 50 de ani este cel care ar trebui să vă dezvolte un obicei de prevenţie: o colonoscopie de control. Avem o speranţă de viaţă cu adevărat mare. Iar în ultimul secol, speranţa se datorează în primul rând informaţiilor pe care le-am obţinut despre noi.

În ţările din vest, spre exemplu, colonoscopia regulată este impusă de societăţile de asigurări, care şi-au dat seama că e mai ieftin de decontat o astfel de investigaţie decât un tratament oncologic.

Cancerul de colon poate fi vizualizat prin colonoscopie în stadii milimetrice. Odată rezecat, aveţi aceeaşi speranţă de viaţă pe care aţi fi avut-o în lipsa bolii. La 50 ani, se consideră că una din patru persoane au polipi, tumori benigne, în interiorul colonului. Dar 95 % dintre cancere apar pe aceşti polipi.

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologică: „Cancerul de colon în stadii incipente este o boală curabilă, în peste 95 % din cazuri. Desigur că prevenirea bolii este efectuând această colonoscopie.”

Colonoscopia se face regulat, o dată la fiecare cinci ani, în lipsa simptomelor. În timpul intervenţiei, cu anestezie se pot înlătura chirurgical polipii.

Colonoscopia virtuală înseamnă imagini obţinute la tomografia abomenului. Apoi e reconstituit intestinul gros, cu ajutorul computerului. Medicul nu introduce colonoscopul în intestin. Nu doare, nu aveţi nevoie de anestezie.

Dr. Dornia Henegar, medic primar imagistică medicală: „Când facem o colonoscopie virtuală la un pacient: o tumoră, un polip, o formaţiune solidă, le atrgem atenţia celor din famila că trebuie să faceţi toţi fraţii, toţi copii şi multă lume ascultă.”

În primele faze, când e perfect tratabil, cancerul de colon nu doare, nu dă simptome. Când apar simptomelele, cancerul nu mai e în stare incipientă:

Dr. Gabriel Ricu, medic specialist radioterapeut: „Poate să sângereze şi pacientul vede sânge în scaun. Apar alternanțe între constipaţie şi diaree. Boala poate să invadaze peretele: apare durerea importantă, anemie, sângerare importante, slăbesc pacienţii, pot să apară dureri de oase din cauza metastazelor.”

Vorbim despre o formă de cancer care poate fi cu adevărat prevenită prin colonoscopie regulată.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ce este hidrocolonoterapia și care sunt beneficiile sale pentru colon
Ce este hidrocolonoterapia și care sunt beneficiile sale pentru colon
copil la medic
Efectele nocive ale fumatului pasv în rândurile copiilor
Copiii din România nu mai ştiu să se spele pe dinţi. Metoda folosită înainte de '89
Metoda prin care pot fi eliminate fără dureri venele vizibile de pe picioare
De ce e bine să bem tărie după o masă copioasă. Cantitatea recomandată de medici
Cum ne putem lăsa de fumat ignorând efectele adverse ale medicamentelor. Sfatul medicilor
Importanța consumului de orez pentru digestie. Recomandările medicilor
csid
Pagubele iremediabile pe care alcoolul le face la nivelul creierului