Cine genereaza la fel de multa poluare ca industria carbunelui. Cum producem efect de sera cu mancarea din farfurie
Ne deranjeaza pe toti gazele de esapament emise de masini si le asociem cu poluarea. Este insa doar un factor de poluare dintr-un ciclu care ne include si pe noi.
Sa ne uitam putin si asupra deseurilor casnice biodegradabile. Sunt extrem de periculoase. Acestea elibereaza in atmosfera gaz metan si dioxid de carbon in cantitate imensa, ambele cu efect de sera. La asta contribuim cu totii, involuntar. Una dintre cai: nu adaptam portia de mancare din farfurie la ceea ce stie organismul nostru sa consume.
Deseurile ar trebuie arse controlat, iar gazul ar trebui folosit drept combustibil. Asta nu se intimpla in Romania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ne uitam si la o alta mare sursa biologica producatoare de gaz poluant. Global, efectul de sera cauzat de agricultura este de 22%, iar cea mai mare vina o au ierbivorele. Acelasi procent de poluare il furnizeaza si industria carbunelui.
Octavian Popescu, microbiolog: “In contributia de 22% a agriculturii, 70% e produs de cresterea animalelor si in principal a ierbivorelor, deoarece ele consuma iarba.”
Si din reactie rezulta cantitati mari din poluantul numit metan. Il reduceti daca nu consumati mai mult de 100 de grame de carne pe zi.
Fabricile si masinile sunt surse uriase de dioxid de carbon. Le combat doar copacii batrani. Si ei, eficienti doar daca nivelul de impadurire depaseste 40%. In Romania, abia mai trecem de 26%.
Simina Stefan: “Un copac batran depoziteaza la propriu, in interiorul lui, concentratii uriase de gaze poluante sub forma de celuloza. Tin pana la 500 de ani, cat traieste copacul.”
In tot acest timp, gazele poluante continua sa fie luate eficient din atmosfera. Padurile batrane sunt tampoane si in calea circulatiei maselor de aer. Ce inseamna asta? Nu mai apar fenomene meteo extreme din cauza poluarii.
Indemnurile care cer respect pentru paduri nu sunt vorbe goale. Un arbore batran este un combinat natural imens. Infinit mai valoros decat unul tanar, ca impact asupra mediului.
Simina Stefan: “Stiti ca firme platesc o taxa de dioxid de carbon. Daca in loc sa plateasca la stat aceasta taxa ar fi obligate sa impadureasca si sa administreze suprafetele de padure, efectul ar fi mult mai bun si s-ar putea impaduri o suprafa mai mare.”