Ambalajele nu trebuiesc privite ca deseuri, ci doar ca materie prima pentru produse reciclate. Imaginatia este limita
Nici un deseu din locuinta nu ar trebui aruncat, ne spun chimistii, ci transformat, asa cum se intimpla si in mediul natural.
Cursurile de Reciclare Creativa sunt gratuite la Centrul de dezvoltare durabila de la Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor.
Mai multi tineri isi pun imaginatia la treaba si pleaca acasa cu piese de mobilier din materiale reciclate. Fara costuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adriana Gheorghe, speciaslit managementul deseurilor: “Am avut un atelier si majoritatea participantilor si-au lut etajera acasa. Mi se pare firesc. Ii incurajam sa le ia acasa, asta e si scopul”.
E un mod ingenios de a va spune ca nimic nu se pierde, totul se transforma. De toate transformarile din mediul inconjurator se ocupa inginerii chimisti. Toate idele de reciclare provin din manualul de chimie. Stiind asta, poate nu mai priviti manualul de chimie ca pe ceva imposibil.
Cristina Orbeci, decan Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor: “Practic, chimia conditioneaza viata nostra de z cu zi. De la produsele de ingrijire personala si medicamente, pana la produsele alimentare. Chimia e o stiinta experimentala. Mai mult decit orice alta stiinta este legata de tot ce ne inconjoara. Viata oricarei celule e posbila prin intermediul unei rectii chimice in artmosfera, in mare, in sol, in subsol. Au loc necontenit procese chimice.”
Vorbim despe ceea ce se petrece zilnic in mediul natural, dar si in interiorul propriei persoane. Cit priveste interactiunea cu produse de larg consum, dupa utilizare, ne spun specialistii, sa nu le priviti drept deseuri.
Cristina Orbeci: “Nu ne sperim de ele, pentru ca prin intermediul inginerilor chimisti sunt fabricate bunuri de larg consum, medicamente, coloranti, imbracaminte. Totul e legat de ce pot face inginerii chimisti. Sticla, plasticul, ambalajele pot fi valorificate, orice deseu poate fi valorificat.”
In acest centru comunitar, deschis oricui, de orice virsta, totul se valorifica sub forma de mobila. Si se ia acasa.