Cerealele, lactatele fermentate si legumele sunt alimentele de baza, necesare zilnic. Cum arata o dieta perfecta nutritional
Aveti o lista cu alimente de baza preferate? Nu va ganditi neaparat la ceea ce va place sa consumati. Luati in calcul nutrientii esentiali pe care trebuie sa ii furnizeze zilnic hrana.
Cereale, lactate fermentate, legume - acestea sunt alimentele de baza, necesare zilnic.
Restul fac parte dintr-o dieta echilibrata, dar au reguli stricte de consum saptamanal.
Fiecare persoana are propria definitie despre alimentele de baza, construita in general dupa gust. Insa acestea trebuie sa indeplineasca o regula de baza: sa fie hranitoare!
Pe primul loc in topul alimentelor importante se afla legumele.
Nu va feriti nici de cele cu un continut mare de amidon.
"Daca vorbim de o salata in care se adauga si un cartof fiert nu se modifica foarte mult valoarea calorica a preparatului final si poate sa constituie masa de pranz satioasa", spune nutritionistul Serban Damian.
Adaugati in orice salata o lingura de ulei presat la rece.
Cerealele au de asemenea o importanta covarsitoare. Este vorba despre cele integrale insa. Tineti cont ca o felie de paine alba ingrasa, o felie de paine integrala hraneste.
"Noi avem fibrele in exterior, ceea ce ne ajuta sa avem o digestie foarte buna, sa scada colesterolul. Ajuta sa absoarba grasimile. De asemenea, parte de mijloc a bobului de grau din cereale are foare multe amidon, minerale, vitamine. Ne asigura pe parcursul zilei si enegia si vitaminele de care avem nevoie", spune medicul Marlena Pascu.
O zi perfecta nutritional trebuie sa contina 2 fructe si o portie de lactate fermentate - lapte batut, iaurt, kefir, sana. Acestea sunt alimentele care trebuie consumate zilnic. Restul sunt importante, dar se mananca dupa alte reguli.
Spre exemplu, nu confundati lactatele fementate cu branzeturile.
Sunt permise maximum 3 felii de branza pe saptamana.
"Branza este un aliment care trebuie consumat cu masura, din cauza asta mancam branza pe paine, nu branza in loc de paine. In branza avem 35 pana la 45% grasime", spune nutritionistul Mihaela Bilic.
Saptamanal, aveti nevoie de 3 portii de peste si de 2 oua.
Carnea rosie se consuma o data pe saptamana, iar carnea de pasare poate fi consumata de doua ori pe saptamana.