Copilul nu ia in greutate - iata ce semnaleaza multi parinti pediatrului. Exista cazuri cand situatia poate fi ingrijitoare.

Specialistii iau in calcul o infectie severa si malabsorbtia. Insa endocrinologii monitorizeaza si cresterea in inaltime pentru un diagnostic corect. 

Daca un copil nu ia in greutate, medicul va intreba parintii daca micutul respecta un program de 5 mese pe zi. Dupa ce masoara talia si greutatea copilului, specialistul investigheaza parazitozele, dar si infectiile cronice.

Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "In primul rand, examenul clinic general amanuntit e obligatoriu. In al doilea rand, invetisgatii sumare care sa-ti demonstreze ca nu are nicio carenta care trebuie corectata".

Discutia cu parintii este la fel de importanta ca examenul clinic si analizele de sange si urina.

Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Daca provine dintr-o familie in care parinii au fost la randul lor mici cand au fost  bebelusi, atunci trebuie sa admitem ca asa este constitutia".

Dar greutate sub normal poate fi frecvent si rezultatul tulburarilor de absorbtie. Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Sunt tulburari legate de maldigestie, tulburari legate de absortie, boli pe car le putem pune acum in evidenta si apoi sa atinga o dezvoltare normala".

Concluzia vine de la endocrinologi. Dr. Anca Hoisescu, medic specialist endocrinolog: "Daca toate acestea ies din discutie, ulterior un copil care creste in inaltime este un copil sanatos".
Multe dintre bolile endocrine pot fi insotite de intarzieri de crestere in inaltime.