Cele doua motive din care ne pierdem dintii. Microtraumele pe care ni le producem atunci cand muscatura nu e corecta

Ultima actualizare: 14-08-2016 06:58

Din doua motive ne pierdem dintii. Primul este de natura infectioasa, al doilea din cauze traumatice. Si nu neaparat in urma unei lovituri.

Trauma este si atunci cand nu muscam corect, iar dintii devin fragili. Facem cam 2000 de miscari masticatorii zilnic, de aceea, o astfel de situatie trebuie tratata serios.

Dan Gaucan, medic primar stomatolog: "Dintele nu sta in os ca un cui batut in perete, dintii naturali sunt fixati in os printr-un sistem de ligamente ca un fel de hamac. Acele ligamente au rolul de a permite miscari ale dintilor, acele usoare miscari fac neadaptarile dintre dinti sa nu contribuie la trauma dentara."

Asa a gandit natura cavitatea orala. Trauma dentara nu insemna neaparat lovituri, ci si o muscatura incorecta. Mai exact, contacte imperfecte intre dinti, in timp ce mestecati. Aceste microtraume nu sunt dureroase. De aceea, e usor sa le ignorati. Dar un adult face 2000 de miscari masticatorii zilnic.

Dan Gaucan, medic primar stomatolog: "Oricat de mici ar fi niste contacte incorect dintre dinti repetate, acestea devin sigur traumatice."

De aceea, daca medicul considera ca nu muscati corect, nu ignorati indicatiile terapeutice. Medicul poate reface contactele dentare. Specialitatea se numeste ocluzologie.

Forte incorecte si prea puternice in cavitatea orala apar chiar si in lipsa unui singur dinte. Restul elementelor dentare preiau, in timpul masticatiei, sarcini neobisnuit de mari. Pentru care nu suntem adaptati. Astel, dantura are de suferit.

Pe de alta parte, dintii incep sa se miste vizibil din cauza infecvtioasa. Un motiv e lipsa igienei, al doilea fumatul. Odata inflamata, gingia permite bacteriilor din cavitatea orala sa migreze spre radacina dentara. Si s-o sape la propriu. Apare paradontoza, cum i se spune, popular, bolii parodontale.

Odata vindecati, dintii au nevoie de igiena stricta. In plus, ar trebui sa uitati de fumat.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO