Cere ajutorul daca ai nevoie si nu te victimiza. Regulile supravietuirii sociale care se invata in copilarie
Cere ajutorul daca ai nevoie, dar participa activ la viata ta. Mai exact, nu te victimiza, nu astepta sa vina cineva sa iti rezolve problemele. Nu astepta sa vina cineva sa te salveze.
Am descris cateva detalii ale supravietuirii sociale. In statele din Vest, acest ABC se preda acolo unde trebuie: in salile de clasa, la scoala. Si la acest aspect, Romania este inca departe de normalitate.
Copiii preiau modele de comportament din familie si le perpetueaza in relatia cu alti copii. Daca aveti un copil agresiv spre exemplu, acesta sigur se identifica cu un agresor din familia extinsa. "Nu esti in stare", "esti prost", "pleaca din fata mea", odata auzite vor fi spune mai departe altor copii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si copiii agresor si copiii agresati in colectivitati sunt victime.
Jeni Chiriac, psiholog: "In momentul in care un copil e etichetat se autoflageleaza, prelungeste acele etichetati: "Eu nu sunt bun de nimic, pe mine nu ma place nimeni, eu nu sunt in stare sa joc fotbal, eu nu sunt in stare sa desenez frumos si nu fac deosebire ca poate, undeva un lucru a venit din exterior, ci il asimileaza."
Cand observati la propriul copil comportamente agresive corectati-le cu blandete. Repetat. Iar daca propriul copil e agresat la scoala sau in cercul de prieteni doar ascultati-l.
Jeni Chiriac, psiholog: "Hai, ma, n-ai putut si tu sa-i dai una?, l-ai lasat doar pe el sa vorbeasca?. Daca ar fi fost capabil sa fac acele lucruri asta ar fi facut, prin urmare daca copilul nostru ne cere ajutorul sa-l ascultam. In momentul in care copilul spune ca s-a simtit rusinat, ca nu are suficienta incredere in el eu ca si adult pot sa-i explic ca emotiile ne fac uneori sa uitam, sa spunem ce avem de spus, daca numaram pana la 5 pana la 10, cuvintele vin nu e nevoie sa raspund imediat."
In afara de aceasta situatie punctuala a copilului agresor si a copilui agresat, supravietuirea sociala vine cu reguli care au nevoie sa fie povestite, subliniate, repetate. De catre parinti.
Din punct de vedere biologic, exista doua tipuri de comportament. Cei inhibati construiesc cautand securitatea.
Al doilea tip de temperament, dezinhibat, construieste aruncandu-se in fata. Specia umana supravietuieste prin combinarea celor doua comportamente. Indiferent in ce tabara va aflati, actionati! Si aceasta e ideea de care avem nevoie de la cele mai mici varste.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Tu faci lucrurile care sunt bune pentru tine. Inseamna uneori sa refuzi pe cineva, sa pui limite, inseamna sa ceri ajutorul, tu sa faci lucruri pt calitatea vietii tale!.
La polul opus, e asteptarea.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Astept sa mi se faca, astept sa mi se dea, astept sa faca altcineva pentru mine pentru ca eu am invatat ca nu pot!"
Tot de la cele mai mici varste, stabiliti si povestiti clar regulile care privesc siguranta in interiorul casei. "Trebuie sa te speli pe miini inainte de masa pentru ca altfel te imbolnavesti!", in loc de: "Spala-te pe maini mai repede si mananca odata!"
Cand impuneti o regula, subliniati ca o faceti doar pentru SECURITATE. Daca juniorii inteleg ca regulile sunt date pe fata pamantului doar pentru ca asa au chef parintii, ori de cate ori au probleme cu acestia nu vor respecta regulile.