Cele doua analize care ofera informatii despre imunitate. Cand este cazul sa verificati sistemul de aparare
Auzim frecvent: intr-un moment in care scade imunitatea, exista un risc ridicat de aparitie a unor boli. Dar cum apreciem mecanismul de aparare?
Mai simplu decat ati crede. O hemoleucograma completa si o imunograma dau specialistului suficiente informatii despre forta de lupta.
O infectie repetata este motiv sa verificati, obiectiv, intreg sistemul de aparare. Medicului trebuie sa ii semnalizati contexul in care se repeta.
"Nu neaparat o infectie recurenta inseamna un deficit imun, poate sa insemne un deficit temporar determinat de o stare biologica, de o depresie psihica, de niste cure de slabire", explica Simin Florescu, medic primar boli infectioase.
Dar cum functioneaza sistemul imunitar este o informatie necesara din primii ani de viata. Doua analize banale dau informatii detailate. Hemo-leuco-grama - o recomanda medicul de familie si este decontata. Ce arata?
"Anemia este o cauza de scadere a rezistentei organismului, inclusiv la infectii, si secundar de a vedea daca numarul de globule albe, care sunt soldatii care ne apara de infectii, este normal", spune Claudia Nechifor, medic primar imunolog si alergolog.
O parte dintre celulele albe va apara de virusuri, o parte de bacterii. Altele semnalizeaza daca aveti paraziti sau alergii. Toate buletinele de analiza pe care le faceti se pastreaza.
"Este bine sa avem o analiza din anii precedenti pentru a vedea comparativ cum stau lucrurile", spune Claudia Nechifor.
Aceasta deoarece fiecare om e unic. Are un sistem de aparare unic si dumnevoastra va comparati, biologic vorbind, doar cu dumneavoastra.
Imunograma este a doua metoda de evaluare. Aceasta poate poate fi decontata de asigurari doar daca e recomandata de un medic specialist. Are 4 indicatori:
Ig A apreciaza puterea de aparare a mucoaselor din organism, adica a portilor de intrare pentru microbi. Evaluati, spre exemplu, cum se apara plaminul de agentii infectiosi purtati de aer.
"In special la copii mici, sugari, prescolari, pot sa apara acest deficit de imunoglobuline si putem sa suplimentam din afara aceste imunoglobuline deficitare", explica medicul imunolog.
Copilul va suferi astfel mai rar de infectii respiratorii.
Ig G arata anticoprii cu memorie din organism. Mai exact, testul va spune peste ce infectii ati trecut de-a lungul timpului. Aveti si dovada obiectiva ca v-ati aparat eficient.
Valoarea Ig M va spune daca in prezent aveti sau nu o infectie in plina desfasurare.
Ig E este markerul preferat de alergologi. Acesta poate fi marit la orice persoana atopica, mai exact care s-a nascut cu un puzzle de gene modificate, conditie care predispune la alergii.
In functie de toate aceste rezultate, medicul poate sa va ghideze cum sa va optimizati puterea imunitara.