Ce se intampla daca le dai copiilor tai prea multe dulciuri. Avertizarile psihologilor
Asociem copilaria cu deliciile dulci. Iar cei mici pot sa ceara, fara sa se plictiseasca, ciocolata, inghetata sau o prajitura. De ce? Se misca incontinuu, deci au nevoie permanent de energie, pe care o pot lua cel mai rapid dintr-un dulce.
Totusi, cum tinem echilibrul, cum evitam sa ne ducem in extrema, si sa-i privam de alimente cu adevarat nutritive? Greu de tot. Iata cateva sugestii!
Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: “Toti suntem dependenti de anumite lucruri si e bine sa fie asa. Suntem dependenti afectiv de anumite persoane si e bine sa fie asa. Nu toate dependentele sunt nocive, asta e clar."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adina Dumitrescu, psiholog: “Daca in fiecare zi, copil fiind, sunt expus la o doza de dulce, dupa desene, dupa masa, dupa ce am iesit la scoala, creierul meu inregistreaza ca atunci trebuie sa aiba parte de recompensa. Si atunci se instaleza dependenta.”
E perfect sanatos sa fii dependent de mama si de tata. E gresit sa resimti aceeasi stare fata de o bomboana, o ciocolata, inghetata, prajitura sau tort. Cum ii explici unui copil astfel de lucruri?
Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: “Copilul daca descopera dulciurile incep sa devina selectiv si sa refuze alte alimente in favoarea dulciurilor.”
Creierul are nevoie de glucoza ca sa traiasca. Aceasta se obtine cel mai usor dintr-o… prajitura. Ofera satisfactie pe moment, dar noi o interpretam altfel. Istoricul evolutiei ne arata ca glucoza era ceva greu de furnizat. De aici si aprecierea ei - cu ghilimele de rigoare - transformata in pasiune pentru alimente bogate in zahar in zilele noastre. Cei mici cer glucoza instinctiv. Le este scris in gene.
"Ti-ai facut temele! Sa-ti dau ceva dulce?" O abordare eronata. Substantele, ca si invatatul, creeaza legaturi in creier. Iar cand sunt impachetate sub forma unor recompense, acestea sunt foarte puternice.
Adina Dumitrescu, psiholog: “Cu cit copilul primeste mai multa ciocolata, cu atat copilul isi va dori mai multa ciocolata”.
Psihologii au trei recomandari. Copii trebuie sa aiba la discretie orice dulce. Dar sa fie exact cantitatea maxim admisa intr-o zi. Apoi, e bine sa creada ca au libertatea de a alege. O bomboana sau un patratel de ciocolata? Si tot asa, pana spre alte sortimente din...aceeasi glucoza.
Astfel de exercitii de negociere cu parintii vor limita, intr-un final, cantitatea de dulce. Altfel, copiii vor putea alege cu adevarat dupa ce termina liceul. Intre 20 si 24 de ani, lobul frontal este complet dezvoltat.