Cele 4 reguli ale unui stomac sanatos. Specialistii spun ca e prea mare pentru nevoile oamenilor din ziua de azi
"Maninca fara graba! Mesteca bine! Nu depasi trei mese principale pe zi" Cat de reale sunt aceste principii pe care le auzim zi de zi?
Am introdus o cheie in acid clorhidric in concentratie de 25%. A fost arsa. Ganditi-va ca acelasi acid emite vapori si in stomacul uman. Difera insa atat concentratia, cat si materialul pe care il ataca
Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: “Stomacul nostru este mare, prea mare pentru nevoile actuale. Noi pastram un stomac de dimensiuni mari - 2,5 litri - 3 litri - pe care putem sa-l umplem pina la prea plin.”
Asa l-am mostenit. Stramosii nostri aveau nevoie de extra-spatiu pentru situatiile rare in care gaseau mancare din abundenta. In prezent, lucrurile s-au schimbat, iar anatomia stomacului nu prea se mai pupa cu bogatia permanenta din supermarket, de exemplu. Logic este va raportati mereu la dimensiunea mesei.
Stomacul nu e ca rezervorul de la masina, care, atunci cind e gol, admite aceeasi cantitate de benzina. Stomacul poate fi umplut in mod diferit de la o masa la alta pentru ca el e un organ musculo-elastic. Asa ca prima regula a stomacului este "Maninca in functie de activitatea fizica! Nu ca sa ma aduci la prea-plin!"
Multi gresesc cand identifica false relatii intre greutatea unui om si volumul stomacului. Supraponderalii pot sa aiba un stomac mic, dar extrem de functional, in timp ce persoanele slabe pot capata un stomac imens dar flasc. A doua regula pe care acest organ o impune pentru a da randament: "Maninca incet si la masa, nu oriunde! "
Cand mincati, inghititi si aer. Cu cit mai repede, cu atit mai mult. Cat de mult? Nu se stie. Cert e ca volumele mari excita stomacul. Apare refluxul gastro-esofagian, iar cantitatile de acid clorhidric scapa de sub control. Din fericire, organismul nostru e protejat de un mucus, fiindca altfel, ne-am dezintegra.
In interiorul stomacului, concentratia de acid clorhidric este de doar 1%. La ce ne este util? Facem un experiment. Luam un ou fiert - cea mai buna proteina din hrana, practi - si il introducem in apa. In acid clorhidric 1%. Si in acid clorhidric plus pepsina, aceeasi enzima din stomacul uman. Doar in aceasta eprubeta are loc o reactie.
Acidul activeaza pepsina, asadar pune stomacul, la treaba. Pentru ca acest proces sa se desfasoare optim, trebuie sa… maruntititi bine alimentele in prealabil. Cu cat sunt mai mici, cu atat enzimele vor actiona mai eficient.
"Mestecati indelung fiecare doza de mincare!" mai transmite stomacul. Si mincati portionat, de trei ori pe zi. Asta pentru a stimula productia corecta de acid clorhidric. Si, totodata, bateria de enzime din tubul digestiv.
"Mancati doar de 3 ori pe zi!" Sa ciuguliti toata ziua cantitati mici inseamna sa produceti incontinuu acid clorhidric. Si sa puneti la bataie enzimele, obosind inutil. Unde mai punem ca putin, dar toata ziua, inseamna, prin insumare, mult. Deci, gresit.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, reguli, nutritie, obezitate, stomac, masa, alimentatie, nevoi,
Dată publicare:
23-10-2015 15:42