Carnea cruda manipulata incorect in bucatarie ne poate imbolnavi. La ce ne expunem in cel mai banal mod cu putinta
Dureaza 15 minute si vine cu un rezultat care certifica prezenta sau absenta Helicobacter Pylori. Bacteria care traieste in mucoasa stomacului si este asociata cu ulcerul gastric.
Vorbim despre un test care se face doar respirand. Un indicator arata nivelul amoniacului din aer. Procedura este posibila inclusiv in cazul celor mici.
Carnea de pui slaba este optiunea perfecta pentru o zi torida de vara. Dupa ce manipulati bucatile crude, spalati-va bine pe maini cu apa si sapun. Cutitul si in general orice obiect care intra in contact cu aceasta materie prima se spala la fel de minutios, cu detergent.
Nu folositi aceleasi instrumente, neigienizate in prealabil, pe legume pe care sa le consumati apoi crude.
Carnea se trateaza termic cel putin 20 de minute. Cea de pasare, de orice tip, faciliteaza transmiterea bacteriei Helicobacter pilori. Micro-organismul colonizeaza ulterior mucoasa stomacului. Este implicat in gastrita, ulcer si, zic cercetarile, este legat inclusiv de cancerul gastric.
"Orice gastrita acuta in special are ca indicatie primara endoscopia urmata de prelevare unei probe gastrice", spune Simin Florescu, medic primar boli infectioase.
Am vorbit despre un test invaziv, care ofera insa un diagnostic cert. Testele de screening se pot face din sange si din materii fecale. Tot screening este considerat si testul respirator.
Se masoara concentratia de amoniu din aerul expirat. Pacientul sufla intr-un tub de unica folosinta timp de 6 minute. Apoi bea o solutie speciala si expira din nou, pentru inca 6 minute. E un test pretabil inclusiv pentru cei mici.
Foarte important de retinut este ca acesta infectie poate evolua fara simptome.
"Prin medicina de familie ar trbuie informati pacientii si atentionati ca asa cum fac un pachet uzual de analize, tot asa ar trebui sa faca analize pentru depistarea prezentei helicobacterului in mucose duododenala", explica Maria Nica, medic primar medicina de laborator.
Testele din sange sau din materiile fecale sunt decontate prin Casa de Asigurari.
Literatura de specialitate ii avertizeaza, in ultimii ani, pe medici ca helicobacter pilori manifesta rezistenta la macrolide, o clasa de antibiotice folosita in schema clasica de tratament.
"E foarte important sa recoltam corect si izolam in cultura Helicobacter Pylori ca sa-l putem testa la rezistenta la antibiotice. Adica un tratament inceput corect da si rezultat, pentur ca daca nu-l tratam corect timpu trece si boala se poate tranforma in ceva malign", spune medicul Maria Nica.
20% din pacientii sub 40 de ani sunt diagnosticaţi cu Helicobacter Pilori. In randul celor de peste 60 de ani, o persoana din doua este infectata.