Cei mai multi dintre noi mananca la senzatia de pofta, nu de foame. Regulile simple ale nutritiei, obligatorii din copilarie

Ultimul update: Marti 03 Ianuarie 2017 07:08
Data publicarii: Sambata 31 Decembrie 2016 11:43
Categorie: CSID

"Copilul meu mananca mai putin decat mi-as dori!" Cati dintre dumneavoastra se regasec in acest scenariu? Va agitati, de cele mai multe ori inutil.

Daca cel mic este sanatos, inseamna ca mananca fix cat sunt nevoile lui reale. Care, pana la urma, se adapteaza la senzatia de foame si nu la pofta, asa cum se intampla in cazul adultilor.

Multi adulti mananca la sezantia de pofta, nu de foame. Asa apar derapajele care, intial, se traduc prin kilograme in plus. Ulterior, prin boli. Copiii mici insa mananca adaptat la nevoile reale, cind apare foame. Asta daca parintii nu le deturneaza instinctele cu prea multa mincare.

Pana la 3 ani, copilul nu simte pofte alimentare deoarece nu are papilele gustative dezvoltate.

Asadar puteti sa ii oferiti orice fel de hrana. Copilul are nevoie de portii mici preparate din alimente naturale – legume, cereale, carne, lactate, fructe. Se dezvolta si creste cu ajutorul calitatii alimentelor, nu datorita farfuriilor mari.

Mai multa carne, cu proteina de calitate, sau mai multe legume si fructe, pline de vitamine? Sunt intrebari care preocupa parintii. Raspunsul vi-l da anatomia si fiziologia umana. Si nu informatiile luate de pe internet:

Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "Simplist daca ne gandim exista niste dinti care se cheama canini si care sunt facuti ca sa sfisie carne, exista niste premolari car sunt facuti ca sa maruntim vegetalele. Pentru ca exista mai multi premolari decat canini logic ar fi sa mancam mai multe vegetele si sa mancam carne. Nu putem sa nu mancam carne deloc."

Asadar doua parti de legume la o portie de carne. Spune propria dentitie. Extrapolam si spunem 2 portii de vegetale langa o portie de branzeturi sau langa un ou. Si am enuntat cele mai simple reguli ale nutritiei. Respectate din copilarie, va feresc de marea majoritate a bolilor metabolice.

Tags: csid, mancare,

"Nu ne povestesc nimic din ceea ce fac", se plang parintii de adolescenti. Atitudinea corecta fata de copii
CSID
Cum ne putem lăsa de fumat ignorând efectele adverse ale medicamentelor. Sfatul medicilor
Importanța consumului de orez pentru digestie. Recomandările medicilor
Pagubele iremediabile pe care alcoolul le face la nivelul creierului
Două cupluri tinere din 10 nu pot avea urmaşi în România. Care este principala cauză
Copiii impulsivi, cei mai predispuși la dependențe. Cum trebuie să se comporte părinții
Amalia Enache, despre relaţia cu fetiţa ei. Unde merg de fiecare dată când ies din casă
tineri care mananca junk food
De ce simt adolescenţii nevoia de mâncare nesănătoasă. Legătura cu somnul şi telefoanele