Cei mai multi dintre noi mananca la senzatia de pofta, nu de foame. Regulile simple ale nutritiei, obligatorii din copilarie
"Copilul meu mananca mai putin decat mi-as dori!" Cati dintre dumneavoastra se regasec in acest scenariu? Va agitati, de cele mai multe ori inutil.
Daca cel mic este sanatos, inseamna ca mananca fix cat sunt nevoile lui reale. Care, pana la urma, se adapteaza la senzatia de foame si nu la pofta, asa cum se intampla in cazul adultilor.
Multi adulti mananca la sezantia de pofta, nu de foame. Asa apar derapajele care, intial, se traduc prin kilograme in plus. Ulterior, prin boli. Copiii mici insa mananca adaptat la nevoile reale, cind apare foame. Asta daca parintii nu le deturneaza instinctele cu prea multa mincare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pana la 3 ani, copilul nu simte pofte alimentare deoarece nu are papilele gustative dezvoltate.
Asadar puteti sa ii oferiti orice fel de hrana. Copilul are nevoie de portii mici preparate din alimente naturale – legume, cereale, carne, lactate, fructe. Se dezvolta si creste cu ajutorul calitatii alimentelor, nu datorita farfuriilor mari.
Mai multa carne, cu proteina de calitate, sau mai multe legume si fructe, pline de vitamine? Sunt intrebari care preocupa parintii. Raspunsul vi-l da anatomia si fiziologia umana. Si nu informatiile luate de pe internet:
Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "Simplist daca ne gandim exista niste dinti care se cheama canini si care sunt facuti ca sa sfisie carne, exista niste premolari car sunt facuti ca sa maruntim vegetalele. Pentru ca exista mai multi premolari decat canini logic ar fi sa mancam mai multe vegetele si sa mancam carne. Nu putem sa nu mancam carne deloc."
Asadar doua parti de legume la o portie de carne. Spune propria dentitie. Extrapolam si spunem 2 portii de vegetale langa o portie de branzeturi sau langa un ou. Si am enuntat cele mai simple reguli ale nutritiei. Respectate din copilarie, va feresc de marea majoritate a bolilor metabolice.