"Ceafa de SMS" sau obiceiul care afecteaza adolescentii si poate modifica ireversibil coloana cervicala. Care sunt simptomele

Ultima actualizare: 06-06-2015 07:15

"Ceafa de SMS". Suna ciudat, dar doctorii atrag atentia ca obiceiul de a sta aplecat cu orele folosind telefonul ori tableta poate afecta in mod ireversibil coloana cervicala.

Cei mai expusi sunt adolescentii: au organismul inca in formare si sunt, in general, ahtiati sa trimita sms-uri ori sa verifice in nestire "noutatile" pe retelele de socializare.

Sarah recunoaste ca mesajele pe telefon o acapareaza. " Cam tot timpul stau aplecata deasupra telefonului".

La un moment dat, fata de 14 ani s-a trezit cu dureri in ceafa. "E ca un junghi. Si ma cam impiedica sa ma concentrez".

Medicii au si gasit o formula pentru a defini problema; "ceafa de sms", ori mai exact o pozitie nefireasca a coloanei. Curba ideala este la 40 de grade, dar aceasta radiografie arata cu totul alta situatie.

"Coloana ar trebui sa urmeze curbura desenata in rosu. Dar aceasta fata are ceafa arcuita asa, este un caz clasic de ceafa de SMS", a explicat Dr. Chad Cotter, chiropractician.

Pana de curand, simptomele de care se plang acum multi adolescenti erau intalnite in cazul varstinicilor, dupa o viata intreaga in care au adoptat o postura fizica nepotrivita.

"Tensiune la nivelul umerilor, durere de ceafa generalizata, migrene, ba chiar si amorteala si furnicaturi in brate, de care se plang multi liceeni. Acesti copii vor avea probleme majore ca adulti", sustine medicul.

Cu ajutorul unui program riguros de exercitii, efectele utilizarii in exces a telefonului pot fi contracarate. Conditia este ca problema sa fie luat in serios de cum apare. Pentru ca multi copii nu stiu sa explice corect ce-i supara ori parintii le minimalizeaza durerile, situatia poate degenera intr-o grava problema de sanatate pentru tot restul vietii.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO