Detaliile care trebuie privite cu atentie la copii: mersul, pozitia umerilor sau felul in care paseste. Explicatia medicilor


Ultimul update: Miercuri 13 Mai 2015 06:56
Data publicarii: Duminica 10 Mai 2015 09:37
Categorie: CSID

Cum ma uit la un copil? Cu dragoste, va raspunde fiecare parinte. Priviti-i insa cu atentie etapele dezvoltarii fizice. Care este pozitia umerilor lui? Sta drept? Cum paseste? Care e pozitia soldurilor?

Toate informatii dau detalii despre sanatatea lui.

Intre 5 si 7 luni, bebelusii sunt capabili sa stea singuri in sezut. Fiecare copil are propriul ritm in care isi tonifica muschii.

"Nu trebuie fortat sa stea inainte intre perne in pozitie de 90 de grade trunchi - bazin intrucat musculatura nu se contracta ca sa tina vertebrele si atunci se produce tasarea vertebrelelor", a explicat prof. dr. Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica.

Mersul in patru labe il pregateste perfect pentru pozitia bipeda.

"Exista reactia incrucisata mana si picior opus, care apare prima oara la mersul in patru labe, apoi in timpul mersului avem acesi reactie. Miscam picior drept si mana stinga si invers", a spus Coralia Ilinca, kinetoterapeut.

Acesta este mersul fiziologic. Daca cel mic nu isi misca si mainile in timp ce face pasi, va avea apect de... robotel. Iata un motiv sa mergeti la medic: tradeaza probleme de coordonare.

Odata ce l-ati privit cu atentie cand merge, evaluati-l si cand sta in pozitie bipeda. Uitati-va cu atentie la picioare, la coloana, analizati simetria umerilor si pozitia capului. Orice detaliu anormal poate infica atat probleme fizice, cat si de coordonare centrala. Spre exemplu, pozitia umerilor e coordonata de nervii cranieni.

In aceesi masura, trebuie sa ii evaluati intreaga activitate fizica. Daca nu poate sa stea locului nici macar o secunda si nu se integreaza in activitatile copiilor de varsta lui, mergeti la medic. Sunt parinti care nu realizeaza ca au un copil hiperkinetic.

In afara de detaliile miscarii, masurati-l din sase in sase luni. Si pastrati datele.

Creierul neuroendocrin este hipotalamusul. Un fel de controlor de trafic, care regleaza toate sistemele endocrine din organism. Orice anomalie la acest nivel se regaseste in graficul de crestere.

"Un endocrinolog ar trebui sa vada orice copil puber, indiferent ca este impecabil, este sanatos, nu are nici o acuza, macar data la 6 luni", a spus dr. Anrtonela Burlacu, medic primar endrocrinolog.

Modificarile hormonale care arata boli se vad in graficul de crestere.

Lectie de viata de la Mihai Margineanu:
Lectie de viata de la Mihai Margineanu: "Invata tot timpul, orice, oricat". Cum s-a apucat artistul de pilotat avioane
medic
Campanie online din România, premiată la festivalul de creativitate Cannes Lion 2019
Fumatul, efecte dezastruoase asupra cavității bucale. Sfaturile dentiștilor
Cum putem salva viața unui bolnav de leucemie. Gestul nu doare, nu costă, nu ia mult timp
La ce trebuie să fiţi atenţi dacă optați pentru fațetele dentare. Sfaturile medicilor
Cum se transmite scabia. Este o boală infecţioasă des întâlnită în acest sezon
Consumul de alcool zilnic duce în timp la ciroză hepatică și posibil diabet
dantura
Faceţi orice efort pentru a salva un dinte natural. Nicio tehnică stomatologică nu atinge perfecţiunea acestuia